Ko određuje iznos odborničkog dodatka?

Novčani iznos odborničkih dodataka se u deset vojvođanskih opština potpuno proizvoljno određuje, a ona drastično varira od mesta do mesta, rezultati su analize koju je sprovelo Bečejsko udruženje mladih.
Novčani iznos odborničkih dodataka se u deset vojvođanskih opština potpuno proizvoljno određuje, a ona drastično varira od mesta do mesta, rezultati su analize koju je sprovelo Bečejsko udruženje mladih.

Najviši odbornički dodatak u iznosu od 12.000 dinara na mesečnom nivou dobijaju predstavnici građana u Skupštini opštine Bečej, dok odbornicima u Adi pripada svega 1.000 dinara. Gotovo rame uz rame sa Bečejem, prema visini izdataka za predstavnike građana u opštinskim parlamentima, stoje Kikinda i Žabalj. Sa brojem stanovnika od 37.351, južnobačka opština Bečej, u kojoj vlast čine Srpska napredna stranka, koalicija Liberalno-demokratska stranka i Srpski pokret obnove i Grupa građana "Za Bečej", na mesečnom nivou izdvoji neto 12.000 dinara za odbornike, kojih je 36, što iznosi 5.184.000 dinara na godišnjem nivou.

Susedna opština Ada je mnogo racionalnija, uzevši u obzir ove cifre. U parlamentu opštine Ada, koja broji 16.991 stanovnika, sedi 29 odbornika. Njima pripada odbornička naknada, koja obuhvata naknadu za vršenje odborničke dužnosti i naknadu troškova prevoza radi prisustvovanja sednicama, za svaku sednicu Skupštine opštine kojoj prisustvuju, ako je odbornik iz mesta Ada 1.000, odborniku iz Mola 1.100, odborniku iz Utrine, Obornjače ili Sterijinog sela 1.300 dinara. Banatska opština Kikinda za odborničke naknade izdvaja 25 odsto od prosečne zarade u Republici Srbiji. Tako je 39 odbornika u SO Kikinda koja, inače broji 59.453 stanovnika, dobilo za mesec jun po 11.220 dinara.

U parlamentu opštine Žabalj, u kojoj živi 26.134 žitelja, sedi 31 odbornik, kome na mesečnom nivou sleduje 11.030 dinara. Nešto manje u odnosu na Žabalj i Kikindu, banatska opština Novi Bečej, koja broji 23.925 stanovnika, za 31 odbornika na mesečnom nivou izdvoji po 10.000 dinara. SO Temerin, gde je broj predstavnika građana u lokalnoj skupštini 33, odbornički dodatak iznosi 7.900 dinara mesečno. Poveći broj predstavnika građana u lokalnom parlamentu, u odnosu na opštine na kojima je BUM radio istraživanje, ima Bačka Topola, gde je broj odbornika 41. Naknada u toj opštini, sa ukupno 33.321 žitelja, a gde su na vlasti SVM, DS i SPS, iznosi 6.000 dinara.

Nešto veći budžet u odnosu na Bačku Topolu lane je imala opština Kanjiža, veličine 25.343 stanovnika, gde vlast dele SVM i DS. U ovoj opštini odbornicima, koji je 29, sleduje 5.000 dinara, a šefovima odborničkih grupa tri hiljade dinara više. Odlukom Skupštine opštine Senta propisano je da odbornička naknada iznosi 10 odsto prosečne zarade u Srbiji, dok vođe odborničkih grupa 20 odsto od prosečne zarade. Tako predstavnicima Senćana sleduje 4.488 dinara, odnosno šefovima odborničkih grupa po 8.976 dinara. Naknadu za prisustvo na sednicama lokalnog parlamenta, kako je odlukom propisano, u Srbobranu iznosi 3.580 dinara, a broj odbornika je 28.

Stiče se utisak, kako kažu iz BUM-a, da ne postoje parametri na osnovu kojih se u deset vojvođanskih opština koje su bile predmet ove analize, određuje visina odborničkih naknada. BUM je, inače, do ovih informacija došao na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".