Udovički: "Neuređen odnos lokalne i republičke vlasti"

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je posle sastanka sa predstavnicima južno-banatskog okruga da je vidljiv napor lokalnih samouprava da se unapređuju i razvijaju, ali da je jedan od glavnih problema neuređen sistem odnosa između republičke i lokalne vlasti.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je posle sastanka sa predstavnicima južno-banatskog okruga da je vidljiv napor lokalnih samouprava da se unapređuju i razvijaju, ali da je jedan od glavnih problema neuređen sistem odnosa između republičke i lokalne vlasti.

"U razgovoru sa rukovodstvima lokalne samouprave, vidimo koliko su veliki izazovi pred njima zato što smo nasledili administrativni i pravni okvir koji otežava komunikaciju i sprovođenje inicijativa koje možete da smatrate logičnim, ali ih zakonodavni okvir ne prepoznaje. Zbog toga imamo tešku koordinaciju između svih delova sistema", rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, nasleđen je sistem koji koči koordinaciju, pošto se "šetanje" koje sprovodi administracija nad građanima, a koja ih često muči, dešava i između samih republičkim organima. To, kako je navela, nije nužno posledica zle volje, ali je potrebna dobra volja za boljom komunikacijom.

Tokom današnjeg sastanka bilo je reči o brojnim problemima, među kojima je zabrana zapošljavanja u sištemima države, a posebno na nivou lokalnih samouprava, Kako je kazala, oni koji su se domaćinski ponašali imaju problem kada treba da prošire delatnost da zaposle nove kadrove. Udovički je najavila da će biti urađena revizija Uredbe koja definiše način na koji će moći da se čine izuzeci kod dodatnog zapošljavanja.

"U narednih nekoliko nedelja ili meseci, kada završimo reviziju, napravićemo kriterijume pomoću kojih će se samo tamo gde su izuzetni viškovi zahtevati ozbiljnije smanjenje zaposlenih", kaže Udovički. Takođe, problem na koji je skrenuta pažnja tokom sastanka tiče se raspolaganja prihodima od poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu lokalnih samouprava.

Kako je objasnila, postoje i neracionalnosti po kojima sadašnji zakon tera lokalne samouprave da ta sredstva usmeravaju u određenom pravcu, a ne tamo gde je neophodno. Takođe, Udovički je napomenula da je Zakon o javnim nabavkama onemogućio nedisciplinovane postupke, ali je postao i velika kočnica u nekim situacijama i mora da se revidira, odnosno da se vidi u kojim uslovima radi bolje nego prethodni, ali i u kojima mora da se prilagodi potrebama stvarnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina