Ombudsman: Mladi nezaštićeni i nedovoljno informisani

Mladi u AP Vojvodini i Republici Srbiji već decenijama odrastaju pod uticajem brojnih nepovoljnih društvenih okolnosti.
Mladi u AP Vojvodini i Republici Srbiji već decenijama odrastaju pod uticajem brojnih nepovoljnih društvenih okolnosti.

Uprkos tome, Pokrajinskom zaštitniku građana mladi se još uvek retko obraćaju kako bi se informisali o svojim pravima ili zatražili njihovu zaštitu, saopštila je ova ustanova pred obeležavanje 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih.

"Mladi sa smetnjama u razvoju i psihičkim oboljenjima u još su težem položaju. Štaviše, čak i psihološki problemi ponekad su dovoljni da mladi od strane vršnjaka, pa i šire zajednice, budu diskriminisani i izbegavani. Strah od toga da će biti negativno obeleženi svakako je jedan od glavnih razloga zašto se većina mladih ustručava da zatraži savet ili pomoć čak i u institucijama u kojima je ona lako dostupna, poput institucije zaštitnika građana", navodi se u saopštenju, i dodaje da apatiji mladih doprinose i nedorečenosti u okviru institucionalnih sistema koji pružaju usluge i mladima sa psihološkim problemima, smetnjama u razvoju i psihičkim oboljenjima.

"Institucija Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana se tokom proteklih 11 godina susretala sa raznim primerima za to kako propisima predviđena, sistemska rešenja nisu u potpunosti primenjiva u praksi budući da njihova primena može da se kosi sa pojedinim načelima ljudskih prava. Jedan od takvih primera je i to da Zakon o zdravstvenom osiguranju propisuje da mladi od svoje navršene 15. godine života imaju pravo na tajnost podataka iz njihovog zdravstvenog kartona. Imajući u vidu specifičnosti mladalačkog uzrasta, postavlja se pitanje obaveštavanja roditelja o zdravstvenom stanju njihove dece u slučajevima kada je ono ugroženo, naročito u periodu od navršene 15. godine do punoletstva", tvrdi ustanova zaštitnika građana APV.

Kako se navodi, zdravstvene ustanove u Srbiji nemaju dovoljan broj dečjih psihijatara, a na teritoriji AP Vojvodine ne postoji specijalizovana ustanova za smeštaj dece sa mentalnim smetnjama. Budući da se psihijatrijske dijagnoze kod dece i mladih ne postavljaju do navršene 18. godine života, ovi mladi se, jednako kao i maloletni delinkventi, najčešće upućuju u već prenaseljene domove, što nije u njihovom najboljem interesu.

"Uprkos svemu ovome, mladi su i dalje jedna od najaktivnijih društvenih grupa u oblasti zagovaranja poštovanja i unapređenja ljudskih prava. Institucija Pokrajinskog zaštitnika građana ovim putem mladima čestita njihov dan i poziva ih da na putu ostvarivanja svojih prava koriste sve raspoložive, zakonom predviđene mere i mehanizme", poruka je Pokrajinskog ombudsmana pred Međunarodni dan mladih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".