Subotica: Opšta bolnica dobija gasni kotao

Opšta bolnica u Subotici dobiće 23,4 miliona dinara za ugradnju gasnog parnog kotla visoke efikasnosti, zaključak je sa današnje sednice Vlade Vojvodine.
Opšta bolnica u Subotici dobiće 23,4 miliona dinara za ugradnju gasnog parnog kotla visoke efikasnosti, zaključak je sa današnje sednice Vlade Vojvodine.

U postojećoj kotlarnici u Opštoj bolnici u Subotici neophodno je zameniti dva parna kotla na mazut iz 1969. godine, koji obezbeđuju svakodnevno funkcionisanje važnih službi u bolnici: za centralnu sterilizaciju, pripremu hrane i vešeraja. I pored tekućeg održavanja, jedan kotao je već van upotrebe usled pucanja dimnih cevi i zadnjeg zida.

Stručni nalazi operatera sistema JKP "Toplana" Subotica ukazuju na alarmantno stanje i nepouzdan rad sistema koji zahteva hitnu reakciju, ali ugradnja kotla je neophodna kao prva mera radova. Instaliranjem novog parnog kotla sa višim stepenom iskorišćenosti i manjim gubicima, kao i novom, automatski regulisanom linijom za hemijsku pripremu kotlovske vode, moguće je smanjiti potrošnju energenta za još 20 odsto na godišnjem nivou.

Pored ekonomske isplativosti ove investicije za tri do četiri godine, sigurnija isporuka pare potrošačima i povećanja bezbednosti na radu, smanjili bi i stepen emitovanja ugljen dioksida u atmosferu. Druga faza projekta predviđa ugradnju parnog kotla na biomasu, navodi se u saopštenju pokrajinske vlade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina