Jedan od najboljih mladih naučnika napušta Srbiju

Kikinđanin Nikola Tepavac (20), briljantan inovator u oblasti robotike a čiji su radovi višestruko nagrađivani, otputovao je 15. avgusta u SAD na jednogodišnju studentsku razmenu.
Kikinđanin Nikola Tepavac (20), briljantan inovator u oblasti robotike a čiji su radovi višestruko nagrađivani, otputovao je 15. avgusta u SAD na jednogodišnju studentsku razmenu.

Jedan od desetoro najboljih mladih naučnika Srbije ne krije da bi tamo voleo i da ostane. Tako će Srbija ostati bez još jednog u nizu koji bi svojim znanjem mogli umnogome da unaprede zemlju.

- Nažalost, ne vidim sebe u Srbiji. Nemamo kapacitete u oblasti robotike. Voleo bih da ostanem u Americi i tamo završim fakultet. Sviđa mi se njihov model studiranja - bez ustezanja priznaje Nikola, koji je tokom gimnazijskih dana maštao da školovanje nastavi u Institutu za tehnologiju u Bostonu, a nakon toga postane stručnjak NASA. Nezaposleni roditelji nisu bili u mogućnosti da mu omoguće odlazak, pa je Nikola upisao Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Sudbina ga je ipak pogledala. - Našao sam se na listi srpskih studenata koji će narednih godinu dana studirati na Fakultetu tehničkih nauka u Tenesiju, u gradu Kurvilu, nedaleko od Nešvila. Možda ovo nije najdirektniji put do NASA, ali je svakako prvi korak ka ispunjenju mojih snova - kaže Tepavac, čiji pradeda potiče iz sela u kojem je rođen Nikola Tesla.

- Godi mi kad mi kolege kažu da će u Americi boraviti potencijalni Teslin naslednik, ali sam svestan da upoređivanje s najvećih srpskim genijem nosi veliku odgovornost. Poznato je da su se naši najveći naučnici profesionalno ostvarili u Americi. Možda su roditelji nešto predosetili kad sam se rodio, pa odlučili da mi daju ime Nikola. Za finansiranje mojih radova i stipendiranje interesovanje je pokazalo nekoliko domaćih firmi i institucija. Kad sam konstruisao robota za deminiranje bombi, Vojska Srbije mi je ponudila da upišem Vojnu akademiju. Poziv je stigao prekasno. Već sam se bio opredelio za FTN u Novom Sadu - kaže Nikola.

  • 100%Taksista

    17.08.2014 19:55
    Čestitke
    Bravo momče, i ne vraćaj se. Ija sam mojoj deci zabranio povratak u Srbiju nakon što sam ih školovao u inostranstvu, naravno WEST.
  • Slot

    17.08.2014 13:52
    vojska
    baš bi se usrećio na vojnoj akademiji,
    a o svojoj nauci bi tamo mogao samo da sanjaš.
  • Jogi Letač

    17.08.2014 11:40
    Pa ovim našim političarima i ne odgovaraju takvi koji misle svojom glavom. Za njih su najbolji oni koji se sakrivaju kada je pomračenje sunca ...
    Momku želim sve najbolje i neka mu se ostvari njegova vizija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".