Zrenjanin: "Luvata" se odlučila za Mitrovicu

Multinacionalna kompanija "Luvata", specijalizovana za izradu delova za automobilsku i građevinsku industriju, definitivno je odustala od izgradnje proizvodnih pogona u Zrenjaninu.
Multinacionalna kompanija "Luvata", specijalizovana za izradu delova za automobilsku i građevinsku industriju, definitivno je odustala od izgradnje proizvodnih pogona u Zrenjaninu.

Iako je lokalna samouprava najavljivala dolazak novog stranog investitora i od Vlade Srbije tražila saglasnost da "Luvati", bez naknade dodeli građevinsko zemljište u industrijskoj zoni "Jugoistok – Ečka", ovaj posao neće se realizovati. Najveći banatski grad je, naime, u trci za privlačenje ulagača i poslodavaca izgubio od Sremske Mitrovice, gde je "Luvata" preuzela pogone "Mitrovačke industrije ventila", u kojima će biti pokrenuta proizvodnja.

- 'Luvata' je u Srbiji razmotrila nekoliko različitih lokacija pre nego što je odabrala Sremsku Mitrovicu kao svoju preferiranu lokaciju. Kao rezultat toga, u ovom trenutku više se ne bavimo građevinskom parcelom u Zrenjaninu – saopštila je služba za odnose sa javnošću kompanije "Luvata". Uprkos nedvosmislenom odgovoru iz multinacionalne kompanije, koja ima fabrike širom sveta, gradski čelnici ne mire se sa gubitkom ovog, više puta u javnosti najavljivanog investitora, jer smatraju da priča nije završena.

Pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika zadužen za investicije Ivan Dević ranije je poručio da nema razloga za brigu jer je "Luvata" rešila da pokrene braunfild investiciju u Sremskoj Mitrovici, a da se, kada je reč o grinfild investiciji u Zrenjaninu, ništa nije promenilo. Dević je naglasio da je zemljište za "Luvatu" opredeljeno i dodeljeno u industrijskoj zoni smeštenoj kraj puta prema Beogradu. Oglasio se i zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je podvukao da kompanija nije zvanično obavestila ovdašnju lokalnu samoupravu o tome da je odustala od gradnje fabričkih pogona.

- Ispoštovali smo sve što je "Luvata" tražila i ostalo je samo da potpišemo ugovor. Od ranije je bilo poznato da ta kompanija planira braunfild investiciju u Sremskoj Mitrovici, a grinfild u Zrenjaninu. Nikada nismo dobili negativan odgovor – poručio je Santovac. Gradski čelnici dodaju da će, tek kada "Luvata" uputi zvaničan dopis o odustajanju, od ovog investitora odustati i zrenjaninska samouprava. Što bi onda i zvanično značilo da Zrenjanin ostaje bez pogona za proizvodnju izmenjivača toplote i 200 novih radnih mesta, koliko je trebalo da ih bude otvoreno u prve dve godine poslovanja.

Takođe, ostaje i bez 19 miliona evra, koliko bi vredela ukupna investicija. A, bilo je planirano da na građevinskom zemljištu, ukupne površine 57.735 kvadratnih metara, budu podignute dve proizvodne hale površine od po 10.000 kvadrata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".