Pančevo: Opasnost od zatvaranja prihvatilišta za životinje

Postoji opasnost da prihvatilište za pse i mačke lutalice bude zatvoreno, jer JKP "Higijena" nije otklonila nedostatke koje je Republička veterinarska inspekcija konstatovala u svom zapisniku još prošle godine.
Postoji opasnost da prihvatilište za pse i mačke lutalice bude zatvoreno, jer JKP "Higijena" nije otklonila nedostatke koje je Republička veterinarska inspekcija konstatovala u svom zapisniku još prošle godine.

"Higijena" se do sada više puta obraćala Gradu za novac, kako bi se otklonili nedostaci, ali novca za ovu namenu nije bilo u budžetu, kaže Zoran Radojković, rukovodilac Sektora komunalnih usluga u ovom gradskom preduzeću. Kapacitet prihvatilišta za pse i mačke lutalice, koje se nalazi u Vlasinskoj ulici, jeste 80 pasa. Međutim, u svakom trenutku tamo boravi od 100 do 120 pasa, a nekada i mnogo više, kaže Radojković, a  šef Veterinarske inspekcije Milica Vurdelja konstatovala je da u takvim uslovima nije moguće psima pružiti zadovoljavajuću brigu, pažnju i zdravstvenu zaštitu.

- To su inspekcijski organi, kada su bili u nadzoru, primetili, stavili kao primedbu i naložili nam da u što kraćem vremenskom periodu otklonimo nedostatke koji se odnose na proširenje kapaciteta prihvatilišta. Primedba je i da je prihvatilište tog kapaciteta u obavezi da u svom sklopu ima i veterinarsku ambulantu - rekao je Radojković iz JKP-a "Higijena".

U zapisniku Veterinarske inspekcije piše i da time što kapacitet nije proširen, "Higijena" nije ispunila Plan i program poslovanja, na koji je i Skupština dala saglasnost. Radojković tvrdi da je više razgovora vođeno sa Gradskom upravom i da su svi upoznati sa problemom. "Higijena" nema novca da iz sopstvenih sredstava proširi prihvatilište, a u budžetu nema novca.

- U 2013. godini nismo dobili sredstva koja smo tada tražili Planom i programom. Nismo do dana današnjeg dobili sredstva koja bi bila namenjena otklanjanju nedostataka u prihvatilištu - kaže Zoran Radojković. Rad prihvatilišta i "Zoohigijene" finansira se iz gradskog budžeta. Planom za 2014. godinu, iz budžeta Grada, "Higijena" bi trebalo da dobije 24,5 miliona dinara - 8 miliona za plate zaposlenih i 16,5 miliona dinara za sve ostale troškove - hranu, lečenje, sterilizaciju, čipovanje pasa... Ukoliko se nedostaci ne otklone, postoji mogućnost da Veterinarska inspekcija zatvori prihvatilište.

- Zoohigijena neće moći da radi intervencije kao što je do sada radila, da koliko-toliko pse koji su agresivni ukloni. Nećemo smeti to da radimo, a onda možemo samo da pretpostavimo šta će biti po gradu i selima, navodi Zoran Radojković. Proširenja prihvatilišta, bez obzira na rešenje Veterinarske inspekcije, dok ne bude novca u budžetu, izgleda neće biti.

Rešenje dela problema Radojković vidi i u većoj angažovanosti inspekcijskih organa koji treba da kontrolišu vlasnike pasa da li su vakcinisali svoje ljubimce. Jer, po zakonu, svaki pas koji primi vakcinu mora da bude i čipovan, a oni koji ne poštuju Zakon o dobrobiti životinja, odnosno ne vakcinišu svoje ljubimce ili ih puštaju da lutaju bez kontrole, mogu da budu i novčano kažnjeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina