SNS: Ako mora, u vladu i sa demokratama

Ukoliko Demokratska stranka nastavi da odbija učešće u "koncentracionoj" vlasti u Vojvodini, u koju bi ušla Srpska napredna stranka, naprednjaci će pokušati da formiraju prelaznu vladu bez DS, dok u Ligi socijaldemokrata Vojvodine veruju da bi tada najbolje rešenje bili hitni pokrajinski izbori.

Ukoliko Demokratska stranka nastavi da odbija učešće u "koncentracionoj" vlasti u Vojvodini, u koju bi ušla Srpska napredna stranka, naprednjaci će pokušati da formiraju prelaznu vladu bez DS, dok u Ligi socijaldemokrata Vojvodine veruju da bi tada najbolje rešenje bili hitni pokrajinski izbori.

Potpredsednik SNS Goran Knežević istakao je da je ta stranka promenila mišljenje o koncentracionoj vlasti. "Tačno je da pre par meseci nismo hteli u vlast sa DS, a da sada nudimo i tu opciju. Vojvodini su neophodni izbori zbog toga što je aktuelna vlast DS izgubila legitimitet. Međutim, u ovom trenutku je to potpuno neracionalno za čitavu Srbiju i tehnički vrlo teško izvodljivo", rekao je Knežević.

On je ocenio da je ideja predsednika SVM Ištvana Pastora o koncentracionoj vlasti u Vojvodini prihvatljiva. "Ta ideja nije loša. Ona podrazumeva da se napravi prelazna vlada, koja bi se oročila, i u tom određenom vremenskom roku doneli neki zakoni i ostvarili definisani ciljevi. Nakon toga, bili bi raspisani pokrajinski izbori", objasnio je Knežević. Upitan šta će se dogoditi ako DS ostane na poziciji da ne želi sa SNS, Goran Knežević je kratko odgovorio: "Onda pravimo prelaznu vladu bez njih".

Vlada bez DS je loše rešenje

Pokrajinska vlada bez DS je, međutim, loše i neprihvatljivo rešenje za zamenika predsednika LSV Bojana Kostreša. "Imali bismo jako slabu većinu, od svega 63 poslanika u Skupštini Vojvodine što je problematično za donošenje važnih odluka. Bez 67 poslanika jako je teško to održati", naglasio je Kostreš za Danas. Prema njegovim rečima "bez saradnje svih političkih faktora, uprkos vrlo jasnim i velikim ideološkim razlikama, iz ovog ćorsokaka ne možemo da izađemo".

"Svako ko želi da pokrajinska administracija nastavi da funkcioniše mora biti spreman da proguta gorku pilulu, kako bismo uradili posao koji mora da se uradi. Bez obzira što pokrajinska administracija u ovom momentu ima dvotrećinsku većinu bez SNS, šta god da mi izglasamo, bez podrške u republičkom parlamentu, gde naprednjaci imaju četiri petine poslanika, to ne može da se implementira", kazao je Kostreš komentarišući odbijanje DS da se priključi koncentracionoj vlasti.

Kako su mogli da sarađuju pri donošenju Statuta

Zamenik Nenada Čanka je izrazio čuđenje - kako je DS mogla da sarađuje sa SNS pri donošenju Statuta APV, "iako taj dokument ima više nego jasan falsifikat u jednom delu". "To im to nije smetalo, a sad odjednom neće da sarađuju. Morali bismo svi da nađemo način da definišemo jasno koje su to odluke i zakoni koji treba da budu doneseni i, kada to bude doneto, da se raspišu izbori. Bez saradnje DS za formiranje koncentracione vlade, nećemo moći da rekonstruišemo vlast sa SNS, jer to ne dozvoljava matematika, odnosno većina bi bila slaba", zaključio je Kostreš.

Komentarišući stav LSV da je većina koju bi naprednjaci formirali sa LSV, SVM i NDS bila nedovoljno za ozbiljno funkcionisanje, Goran Knežević kaže da je to ideja SNS. "A, ako oni imaju bolju ideju, neka se sastanu Tadić i ostali pa neka naprave šta hoće", kategoričan je Knežević.

Lider DS Bojan Pajtić juče je izjavio da je za tu stranku neprihvatljiva ideja o koncentracionoj vladi u pokrajini i da smatra da ulazak SNS u vlast, kao i neprirodne koalicije, ne mogu doneti ništa dobro Vojvodini.

  • НиколаНС

    21.08.2014 20:59
    Ништа ново
    И онако је било питање времена, када ће једни другима почети да лижу ране (читај "чувају леђа и дају алиби).
  • 20.08.2014 19:22
    taur
    Trebalo bi pokusati i sa mrsavom vecinom od 63 poslanika, 4 ce doci iz reda DS jer Vojvodina ne moze vise da ceka i ona zasluzuje promene.
  • 20.08.2014 13:52
    Vlast
    Sve kombinaciji su u igri. Samo da uhvate voz za ostajanje na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina