Jamena: Slede žalbe zbog procene štete

Nakon velike poplave koja je zadesila selo Jamenu kod Šida, opštinska komisija obišla je, pregledala i popisala oštećenja na kućama.
Nakon velike poplave koja je zadesila selo Jamenu kod Šida, opštinska komisija obišla je, pregledala i popisala oštećenja na kućama.

Po rečima načelnika opštinske uprave Šid Romka Papuge, do juče je obrađeno 168 predmeta za Jamenčane, a na njihove adrese poslato je 148 rešenja. Ostatak ide narednih dana, svi zahtevi za naknadu su pozitivno rešeni, ali, kaže Papuga, biće i negativnih. Opštinska uprava je utvrdila da u Jameni ima 13 kuća prve kategorije sa najmanje oštećenja, 63 kuće druge kategorije, 62 kuće treće kategorije, 10 kuća četvrte i jedna kuća pete kategorije, sa najviše oštećenja. Predsednik Mesne zajednice Jamena Miodrag Starčević potvrđuje da su Jamenčanima stigla rešenja, ali većina ljudi, po njegovim saznanjima sprema se da podnese žalbu na rešenja o kategorizaciji. Za najmanje oštećene kuće dobija se 120.000, za drugu kategoriju  200.000, za treću 250.000, za četvrtu 350.000 i 600.000 za kuću koju je poplava najviše oštetila.

Starčević kaže da je proces kategorizacije živ proces, još traje i nije konačan. To i jeste razlog da su u Jamenu stigle dve komisije, predstavnici nevladine organizacije iz Beograda i predstavnici šidske opštine. Oni su obišli svih 10 kuća koje su ostale izvan kategorija i za koje se procenjuje da su za rušenje. Zadatak ovih komisija je da utvrde činjenično stanje na terenu i donesu rešenja o tome da li će se kuće rušiti. U ovim slučajevima će socijalni momenat biti presudan, kaže Starčević. Dogovorili su se da će pregledati i one kuće koje su predložene za renoviranje, a njih je po rečima Starčevića između 40 i 50. Komisija će moći da izabere 20 kuća koje će biti renovirane novcem iz evropskih fondova, preko nevladine organizacije iz Beograda.

Na ime solidarnosti sa Jamenčanima u ublažavanju posledica poplave, Skupština opštine Šid je 18. avgusta donela odluku da se funkcioneri i zaposleni u javnom sektoru opštine Šid odreknu jednodnevne zarade. Na istoj sednici odlučeno je da se Jamenčani koji žive od poljoprivrede oslobađaju obaveze plaćanja samodoprinosa i naknade za očuvanje životne sredine. Deca iz Jamene, koja su otputovala na letovanje u Baošiće preko Crvenog krsta Vojvodine vraćaju se kući u subotu, 23. avgusta, u pratnji stručnih saradnica Crvenog krsta Šida Dušice Poletan i Majde Babić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".