Pančevo: Dug "Petrohemije" se ne vraća u nekretninama

Stara ideja da Grad Pančevo za dug od sedam miliona evra od "Petrohemije" umesto novca dobije nekretnine još jednom je doživela neuspeh.
Stara ideja da Grad Pančevo za dug od sedam miliona evra od "Petrohemije" umesto novca dobije nekretnine još jednom je doživela neuspeh.

Pančevo je pokazalo interesovanje za odmaralište "Lovac" na Zlatiboru i objekat u Ulici vojvode Petra Bojovića, poznatiji kao "Snežana", ali je Petrohemija, kao kompanija u restrukturiranju, odgovorila kako u ovom trenutku nije u mogućnosti da izađe u susret. Ipak, od ove ideje se ne odustaje.

- Može se tumačiti da je odgovor negativan. Mi smo spremni da razgovaramo o potraživanjima koja Grad ima od 'Petrohemije'. Međutim, u ovom trenutku nismo u situaciji da pregovaramo o otuđenju imovine jer to ne bi bilo u saglasnosti sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Srbije, pre svega sa Zakonom o privrednim društvima, sa Zakonom o stečaju, pa i sa krivičnim zakonom. Situacija u kojoj se Petrohemija nalazi je specifična. 'Petrohemija' je akcionarsko društvo i otuđenje imovine se može vršiti samo kroz sveobuhvatno rešenje statusa Petrohemije. Koliko sam obavešten, Grad je to razumeo i saglasio se sa tim da se potraživanja Grada, kao i drugih poverilaca, rešavaju kroz sveobuhvatno rešenje statusa 'Petrohemije' - rekao je generalni direktor ovog preduzeća Velimir Unković.

Negativan odgovor iz Petrohemije u gradskoj vlasti ipak ne tumače kao neuspeh. - Ne možemo ništa da kažemo. Grad je još uvek poverilac, 'Petrohemija' je dužna Gradu više od 830 miliona dinara i Grad je zainteresovan za poslovni prostor u Vojvode Radomira Putnika, koji je vrlo interesantan, u centru je grada i namera Grada je da ga oživi, kao i za odmaralište 'Lovac', koje je do sada bilo od velike koristi svim građanima Grada Pančeva po pitanju odmora, rekreacije i odlaska na čist vazduh - rekla je članica Gradskog veća zadužena za privredu Jelena Batinić.

Izmena zakona u oblasti privrede, privatizacije i stečaja nalaže određene rokove, u kojima poverioci, pa i Grad Pančevo, mogu da se uključe i u proces privatizacije. Članica Gradskog veća najavljuje da će se obratiti zato nadležnim organima za privatizaciju. - Od 15. avgusta važi novi zakon. Do 15. septembra Agenciji za privatizaciju treba podneti određenu inicijativu i pismo o namerama, tako da će u narednom periodu komunikacija Grada Pančeva biti na toj liniji. Rezgovaraćemo sa Agencijom za privatizaciju da bismo znali kakvi su dalji koraci, jer Agencija je ta koja odlučuje o modelu privatizacije - kaže Jelena Batinić.

Odmaralište "Lovac" na Zlatiboru, u koje su više decenija na rekreaciju dolazili zaposleni u "Petrohemiji", već nekoliko godina zvrji prazno. Slična je sudbina i poslovnog prostora u Ulici vojvode Petra Bojovića, gde je deo korišćen za kompanijski "Medija centar", dok su deo koristile banke odnosno Agencija za ekonomski razvoj Pančeva, pre nego što se ugasila.

  • mita sajba

    28.08.2014 01:00
    informisanost
    Gospodja Batinic ocigledno nije obavestena, da je po prethodnom Zakonu o privatizaciji, gde je promenjen samo jedan clan zakona, rok bio 15. septembar 2014. godine, po kojem se za preduzeca u restruktuiranju, taj status zavrsavao. Po novom, nedavno usvojenom Zakonu o privatizaciji, rok za zavrsetak privatizacije preduzeca u restruktuiranju se produzava do kraja 2015. godine!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina