Kikinda: Preminuo usled opekotina od vruće vode

U toku je istraga povodom smrti Dragana Rofe (29) iz Kikinde, koji je juče preminuo usled opekotina zadobijenih na radnom mestu u fabrici za preradu povrća "Prima produkt", a inspekcija ne izostavlja mogućnost da je zatajio ljudski faktor.
U toku je istraga povodom smrti Dragana Rofe (29) iz Kikinde, koji je juče preminuo usled opekotina zadobijenih na radnom mestu u fabrici za preradu povrća "Prima produkt", a inspekcija ne izostavlja mogućnost da je zatajio ljudski faktor.

Dragan Rofa preminuo je u Kliničkom centru u Novom Sadu, od povreda zadobijenih u ranu zoru 19. avgusta na radnom mestu u fabrici za preradu povrća "Prima produkt".

Pet dana lekari su vodili bitku da ga spasu. Još se zvanično ne znaju svi detalji tragičnog događaja u fabrici, a da li će eventualno biti nečije prekršajne ili krivične odgovornosti, tek će se znati.

Dilema je, naime, da li je Rofa, koji je posredstvom omladinske zadruge primljen da radi na određeni rok, na svoju ruku prekršio propis kojim se zabranjuje ulazak u takozvani autoklav, odnosno uređaj za sterilizaciju konzerviranog kukuruza šećerca, ili mu je to naložio neko od pretpostavljenih.

Inspektor rada Dražen Radaković, koji je s policijom i tužiocem bio na uviđaju, uradio je ono što je u njegovoj nadležnosti. On je obelodanio da je Rofa ušao u metalni cilindrični autoklav visine nepuna dva metra, u koji se stavljaju korpe s konzervama radi dvosatne sterilizacije. To je učinio jer se zablokirao mehanizam za mehaničko vađenje korpi. U tom momentu neko je iz susednog autoklava ispustio vodu pod pritiskom od dva bara, čija je temperatura oko 120 Celzijusa. Veća količina ključale vode i vreli parom, koja cirkuliše u zajedničkom sistemu autoklava sručila se na njega.

Ne isključuje se mogućnost da inspektor Radaković, zbog propusta koji su prethodili nesreći, protiv određenih osoba iz "Prima produkta" podnese prijave. Ljubica Milojković, direktorka firme koja je u vlasništvu Nebojše Čovića, vidno potresena tragedijom u pogonu za sterilizaciju, napominje da fabrika, kada je zaštita zaposlenih u pitanju, generalno nije načinila nijedan propust.

- Poštujemo sve što zakon nalaže, a tako je bilo kobne noći. Strašno je to što se desilo. Rofa je i prošle sezone radio kod nas. Primljen je za fizičkog radnika, ali je u međuvremenu interno osposobljen za posao u proizvodnji. Bio je savrestan i odgovoran. Nadležni organi utvrdiće šta je bilo - kaže Milojkovićeva. Ona dodaje da je najverovatnije je u pitanju ljudska nesmotrenost.

Dragan Rofa će biti sahranjen u utorak na groblju u svom gradu. Rofi je vrela voda spržila 65 odsto kože, napravivši na telu duboke rane. Prvo je prevezen u lokalnu bolnicu, a iste večeri u novosadski Klinički centar, gde je pao u komu.

  • KIKLOP

    26.08.2014 13:11
    to samo prolazi kod nas
    zašto se ne primaju kvalifikovani radnici za određeni posao nego se interno prekvalifikuju ? zato što gosp Čoviću dozvoljava zakon da prima i otpušta studente do mile volje.Tog čoveka siledžiju - direktora brani i štiti direktorka svim silama a sami kažu da je do tragedije došlo ljudskom nesmotrenošću.Ko je tu lud a ko zbunjen. Jadan čovek je nastradao a krenulo je zataškavanje Kikinđani, imate li vi neki mostić ili će za par dana sve ovo pasti u zaborav ???????????????????
  • -

    26.08.2014 10:21
    -
    nekada se kafana u kojoj dodje do smrti zatvarala

    ovo treba uvesti i za preduzeca a i nastaviti da vazi za kafane
  • zataskavanje

    26.08.2014 09:03
    tek u 5. pasusu se spominje da je u pitanju firma nebojse covica

    nadam se da je svima jasno da ovde firma nece biti proglasena odgovornom.
    a inace, sta god da se desi na radnom mestu - odgovorna je firma. cak i kad neki radnik sam pogresi - kriva je u ocima zakona firma, jer se on nije tu stvorio niotkuda a firma je trebala da vodi racuna i kontrolise sta on i kako on radi

    i onda je jos ova direktorka uzasnuta, mozda ne zna kolike su im plate, koliko bi se tek onda uzasnula kad bi znala za koliko malo para rizikuju eto cak i svoje zivote... a ne, cekaj, ona je direktorka, zna ona to sve - ali ovo sto je rekla bas ono sto treba da se kaze kad treba da se operes. satro stalo joj je, uzasnuta je, a ovde proslo 5 dana i nista se jos ne zna. realno, treba 2 sata ozbiljne istrage da se utvrde cinjenice. ali ne, trebace opet neko da protestuje na mostu mesec dana da bi se ista desilo

    ako neko ima veza na sve strane, to je covic
    kriv ce ispasti ovaj sto je poginuo, jer sad niko ne moze dokazati da on nije usao na svoju ruku dok su mu covic i direktorka licno govorili: nemoj, opasno je

    ajde bezi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina