Potpisani ugovori o programu seksualnog vaspitanja

Predstavnici 66 vojvođanskih škola danas su potpisali ugovore o sprovođenju programa Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju.
Predstavnici 66 vojvođanskih škola danas su potpisali ugovore o sprovođenju programa Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju.

Njima je ugovore uručila pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić, koja je naglasila da će predstavnici, ali i javnost, biti veoma zadovoljni sadržajem i sprovođenjem programa reproduktivnog vaspitanja. Ona je rekla da je interesovanje za ovu temu ogromno, pošto se zaključilo da su razne teme bitne za repoduktivno zdravlje - od seksualnih odnosa, psihološkog razvoja ličnosti, zaljubljivanja i ljubavi, do polno prenosivih bolesti.

"Prošle godine smo imali nekoliko kritika na pilot-verziju programa, pa smo se trudili da sve kritike uklonimo i ispravimo, u skladu sa budžetom. Svakako je jeftinije da uvedemo novi predmet koji će biti od koristi, nego da ispravljamo već načinjene greške u obrazovanju dece. Napomenjujem da ništa iz programa nismo izbacivali niti skratili, već smo kritikovane oblasti bolje objasnili. Najbitnije je da je pilot-projekat pokazao da je uvođenje ovog programa dobar korak", rekla je pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić.

Ona je napomenula da su u program seksualnog vaspitanja uključene i srednje škole i gimnazije na teritoriji Vojvodine, a od 70 škola, koliko se odazvalo konkursu, 66 škola je ispunjavalo sve uslove njime propisane. Tri od četiri škole koje nisu prošle konkurs nisu imale potpunu dokumentaciju, dok jedan škola nije imala dovoljan broj đaka i edukatora.

"Inače, pokrivenost je reprezentativna i obuhvata 80 procenata gradova i opština, ako uzmemo u obzir da pet vojvođanskih opština ni nema srednje škole. Imamo 78 edukatora, od kojih je 63 već zaposleno u školama, dok preostalih 15 dolazi sa biroa za zapošljavanje. Prethodno zaposleni edukatori biće honorarno plaćeni sa 15.000 dinara, dok će edukatori zaposleni sa biroa imati honorar od 20.000 dinara. Pritom će svaka škola obuhvaćena projektom biti finansirana sa 10.000 dinara za radni materijal, a 70.000 dinara predviđeno je za opremanje sadržajem", rekla je Marinika Tepić prilikom potpisivanja ugovora sa predstavnicima škola.

Tim koji je aktivno učestvovao na sastavljanju programa vaspitanja o reproduktivnom zdravlju sastavljen je iz ginekologa, psihologa, urologa i drugih stručnjaka, a literatura koja se koristila je preporučena od strane Svetske zdravstvene organizacije, kaže ginekološkinja i profesorka na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu Aleksandra Kapamadžija.

"Sadržaj je moderan i ne zasniva se samo na obrazovanju o seksualno prenosivim bolestima, već i na psihološkom razvoju, zaljubljivanju i ljubavi. Roditelji i mediji često ne pružaju detetu istinite podatke, a mi se nadamo da će na interaktivnim radionicama, deca dobiti bolji uvid u ovu temu", kaže Kapamadžija.

Ono što sledi je obuka edukatora, kaže Snežana Ukropina iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. "U septembru ćemo edukatore podeliti u četiri grupe, a obuka će trajati tri radna dana, ukupno osam časova. krajem septembra sledi anketiranje učenike drugih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija. Bilo bi lepo kada bi svi razredi bili obuhvaćeni ovih programom, a ne samo obavezna dva odeljenja", zaključila je Ukropina.

  • 26.08.2014 11:49
    Bolje išta nego ništa. Bitno je da veronauka opstaje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".