U toku sanacija naftne mrlje u Velikom bačkom kanalu

Iako je Naftna Industrija Srbije najavila da će sanaciju naftnog zagađenja Velikog bačkog kanala kod Srbobrana završiti do kraja jučerašnjeg dana, to se nije desilo.
Iako je Naftna Industrija Srbije najavila da će sanaciju naftnog zagađenja Velikog bačkog kanala kod Srbobrana završiti do kraja jučerašnjeg dana, to se nije desilo.

Ekipa i danas radi na sanaciji u punom kapacitetu. Već dva dana naftaši pokušavaju da očiste deo Kanala koji su zagadili ispuštanjem sirove nafte u ovu reku. Kompanija Eko master iz Pančeva, koja za naftnu kompaniju obavlja ovaj posao, hemijskim i mehaničkim putem pokušava da sanira štetu i otkloni naftne naslage. Do sada su više desetina kubika sirove nafte i naftnih ostataka izvlačili cisternama iz dela rečnog toka koji je ograđen plutajućom branom. Posla ima još i ako su korišćena i hemijska sredstva koja se koriste za sakupljanje nafte na površini vode.

Podsetimo, Udruženje građana "Vojvođanska zelena inicijativa" upozorila je ranije da se naftni otpad koji potiče iz stanice naftnog polja Turija u Srbobranu, izliva direktno u Veliki bački kanal, i da će protiv NIS-a uskoro biti podnete krivične prijave. Zelena patrola ovog udruženja građana je na poziv Ekološkog udruženja Srbobran obišla Veliki bački kanal i primetila veliku crnu naftnu mrlju na vodi, nakon čega je odmah obaveštena inspektorka zaštite životne sredine Nada Nađ. Direktor pogona Bačka u okviru kompanije NIS Dragan Mitić rekao je da je u pitanju havarija, a ne normalno stanje, te da se nada da će se problem uskoro rešiti.

Na konstataciju Zelene patrole da kompanija NIS uglavnom sanira posledice zagađenja naftom tek kada mediji objave tu informaciju ili kada se građani na terenu pobune, Mitić je rekao da oni imaju vrlo jasne propise i procedure za praćenje, odnosno da postoji sistem informisanja i obaveštavanja. Inače, na dva kilometra od ove naftne mrlje u Srbobranu odvija se prečišćavanje dela Velikog bačkog kanala.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.