DS: Koncentraciona vlada nemoguća

Demokratska stranka saopštila je da je ideja o koncentracionoj vladi u Vojvodini, sa predstavnicima svih političkih stranaka, neostvariva.
Demokratska stranka saopštila je da je ideja o koncentracionoj vladi u Vojvodini, sa predstavnicima svih političkih stranaka, neostvariva.

- U Skupštini Vojvodine sede predstavnici političkih stranaka koje različito posmatraju pitanja od važnosti za Vojvodinu - rekao je predsednik Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu Miroslav Vasin i dodao da je saradnja sa Srpskom naprednom strankom nemoguća, jer ove dve stranke zastupaju različite interese. - DS se oduvek zalagala za multietičnu, građansku i evropsku Vojvodinu, dok se za SNS, pa i neke druge političke partije u Skupštini Vojvodine, to ne može reći - tvrdi Vasin.

Prema njegovim rečima, zbog toga se ne može o najvažnijim pitanjima za Vojvodinu odlučivati političkim konsenzusom "po svemu različitih političkih opcija, niti prostim matematičkim zbrajanjem glasova pokrajinskih poslanika".

- Još je opasnija teza po kojoj se pitanja od značaja za Vojvodinu mogu rešavati samo uz prethodno upodobljavanje pokrajinske vlasti sa republičkom. Da bi Vojvodina jačala svoj ustavni položaj i svoju autonomiju i očuvala multietički karakter kao svoju najveću dragocenost, potrebno je da dominantnu ulogu u kreiranju predloga rešenja najvažnijih političkih pitanja imaju upravo one snage koje su se zalagale i dosledno se zalažu za takvu Vojvodinu - istakao je Vasin. Takvim političkim snagama DS smatra političke stranke koje su danas u vladajućoj koaliciji u Vojvodini, uključujući NDS.

Prema njegovom mišljenju, pitanje položaja Vojvodine je mnogo više od običnog političkog pitanja, jer je Vojvodina jedinstven region u Srbiji, pa i u Evropi, po svojim vrednostima i specifičnostima. On je upitao kako bi funkcionisala vlada u kojoj bi zajedno sedeli oni koji se zalažu za jačanje ustavnog položaja Vojvodine i njene autonomije sa onima koji su otvoreno za njeno ukidanje.

- Kako mogu sarađivati političke stranke koje se zalažu za decentralizaciju sa onima koji Srbiju vide kao izrazito centralizovanu državu? Kakvi bi se projekti finansirali u Vojvodini, da li oni koji vode njenom osnaživanju ili njenom slabljenju, da li bi se podsticala kulturna politika koja je okrenuta afirmaciji vojvođanske multietičnosti ili neka druga -pitao je Vasin.

  • 31.08.2014 12:25
    Izbori u najavi. ds nece nista sem da oni budu na vlasti i niko drugi. Ds-ovci fotelje nisu vase vlasnisto da birate sta van se dopada a sta ne
  • 31.08.2014 10:04
    taur
    Glasaci ce vas najbolje oceniti zbog toga na buducim izborima.Bice oko cenzusa.
  • Miroslav

    31.08.2014 09:53
    *
    mislim kao i Vasin da smo jedinstveni u Evropi po broju nacija,verskih i nacionalnih opredeljenja!
    Ali uvek zaboravi da kaze da smo jedinstveni po siromaštvu medju svim tim regijama u Evropi!
    Iz tog razloga molim njega i partiju koju predstavlja da svoje stavove iznese onima sa kojima ne zeli i nemoze. Svaki dan saopštenja za zitelje Vojvodine od kojih mi ništa nemamo i ništa ne dobijamo!Hajte gospodo iz svih stranaka malo prevazidjite vaš egoizam i počnite da razmišljate o narodu koji vas je birao da radite, a ne samo da se grčevito borite da zadrzite fotelje i priveligije koje ste sami sebi dodelili!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.