Pančevo: Posla za krojače i bravare

Prema podacima Nacionalne službe, u Pančevu ima više od 11 hiljada nezaposlenih, a u celom Južnom Banatu ima 23.000 osoba bez radnog mesta.
Prema podacima Nacionalne službe, u Pančevu ima više od 11 hiljada nezaposlenih, a u celom Južnom Banatu ima 23.000 osoba bez radnog mesta.

Ipak, broj se neznatno smanjio u odnosu na isti period prošle godine, kako kaže direktor pančevačke Filijale Zoran Aleksić, zbog programa samozapošljavanja. Posla trenuno ima za krojače, šivače i bravare.

- Najviše nezaposlenih ima sa srednjom stručnom spremom i među licima preko 50 godina. Nedavno imali poslodavca koji je tražio šivače i krojače, a mi ih nismo imali dovoljno na evidenciji. Takođe poslodavci su nam nedavno tražili 40 bravara. Mi ih imamo i više, ali sva lica koja smo uputili poslodavcu nisu odgovarala. Neki su odgovarali ali je mnogima bila potrebna prekvalifikacija - rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Aleksić.

Prema njegovoj tvrdnji, nezaposlenima bi dolazak do radnog mesta olakšalo znanje rada na kompjuterima i engleski jezik, ali za takve obuke često nema dovoljno sredstava. Potpora samozapošljavanju je doprinela da se neznatno, ali, ipak, smanji broj nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu.

- Što se tiče teritorije koju Filijala pokriva, od marta imamo više zaposlenih u ovom periodu nego u nekom prethodnom periodu. Uglavnom se koristi 130.000 dinara koje daje Nacionalna služba za zapošljavanje prilikom zapošljavanja lica koja se skidaju sa evidencije i 150.000 za lica koja imaju više od 50 godina - rekao je Aleksić.

Jedan od zadataka kada je došao na mesto direktora bio je da izmeni i odnos službenika prema ljudima koji dolaze u Nacionalnu službu.

- Ono što je jako bitno a na čemu smo prvo radili je odnos zaposlenih prema strankama i prema poslodavcima. Sada su radnici NZS-a u Pančevu, pogotovu u sali za evidenciju, ljubazniji nego što su bili. Bilo je promena u sektorima, a dobar primer je Pravna služba. Nekada su radili predmet za novčanu naknadu i po četiri meseca, a sada se takvi predmeti rešavaju u roku od dva do 10 dana - ocenio je Aleksić.

U poslednjih šest godina, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, u kojoj radi oko 50 ljudi, menjan je četiri puta. Prema partijskoj kvoti u jednom periodu ovo rukovodeće mesto pripadalo je URS-u, pa PUPS-u, dok je sada na čelu ove službe kadar iz SNS-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.