Subotica: Smanjen broj nepismenih

Po Popisu iz 2011. godine Subotica ima svega jedan procenat nepismenog stanovništva starijeg od deset godina, dok je skoro polovina stanovništva koje je starije od 15 godina kompjuterski nepismena, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Po Popisu iz 2011. godine Subotica ima svega jedan procenat nepismenog stanovništva starijeg od deset godina, dok je skoro polovina stanovništva koje je starije od 15 godina kompjuterski nepismena, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Podaci odeljenja RZS u Subotici, saopšteni povodom Svetskog dana pismenosti, pokazuju da po poslednjem popisu stanovništva u Subotici živi jedan procenat nepismenih od ukupne brojke od 128.194 stanovnika koji imaju više od deset godina, što je neznatno smanjenje u odnosu na Popis iz 2012. godine.

Prema njihovim podacima, između dva poslednja popisa smanjilo učešće lica bez školske spreme i lica nižeg obrazovanja u stanovništvu starom 15 i više godina, dok je udeo lica sa srednjim i visokim obrazovanjem povećan. U Subotici, prema ovim podacima, živi više lica sa srednjom, višom i visokom školom, a manje lica sa osnovnom i nepotpunom osnovnom školom, kao i lice bez školske spreme. Udeo lica sa višim obrazovanjem, prema Popisu iz 2011. godine, u posmatranoj starosnoj grupi ostao je isti i iznosi pet odsto.

Prema podacima Popisa iz 2011. godine, od 121.250 građana koji imaju 15 i više godine starosti, njih polovina ili 60.727 ima srednje obrazovanje. Slede oni sa osnovnim obrazovanjem, a kojih ima 28.294 ili 23 odsto. Nepotpuno srednje obrazovanje ima 11 odsto Subotičana, visoko obrazovanje ima njih devet odsto, više obrazovanje pomenutih pet odsto, dok svega jedan odsto građana Subotice, njih 1.609 nema školsku spremu. Takođe se napominje da su u poslednjem popisu po prvi put prikupljani podaci o kompjuterskoj pismenosti, koja je podrazumevala da lice zna da na računari vrši obradu teksta, izrađuje tabele, šalje i prima elektronsku poštu i da koristi internet.

Podaci dobijeni Popisom iz 2011. godine pokazuju da skoro polovina Subotičana starijih od 15 godina, njih 56.817 ili 46,86 odsto predstavljaju kompjuterski nepismena lica, odnosno osobe koje ne znaju da obavljaju ni jednu od pomenute četiri aktivnosti. Više od trećine Subotičana, odnosno 37,24 odsto, predstavljaju kompjuterski pismena lica, njih 15,90 predstavlja lica koja delimično poznaju rad na računaru.

Od ukupnog broja obuhvaćenih stanovnika, koji iznosi 121.250, njih 53,11 zna da obavlja neku od navedenih aktivnosti, ali da bi bili svrstani u kompjuterski pismena lica bilo je potrebno da znaju sve četiri navedene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.