FOTO: Rode sletele u centar Subotice

Centar Subotice juče ujutru na kratko posetili neobični gosti.
Centar Subotice juče ujutru na kratko posetili neobični gosti.

U pitanju su dve rode koje su sasvim mirno stajale i posmatrale okolinu. Stručnjaci su rekli da bele rode nisu slučajno došle u uži centar jer grad Subotica sam po sebi leži na močvari, a ove ptice su poznate kao močvarne i pretpostavlja se da su došle na osećaj, vođene nekim instinktivnim koordinatama. Subotica i njena okolina, bez obzira na administrativne granice, leže i na jednoj geološkoj granici, na prastaroj vodomeđi, koja se proteže između severne prostrane peščare i južne diluvijalne lesne visoravni - černozemja.

Ovaj sistem vodosliva u smeru SZ-SI povezuje dve velike susedne reke, odnosno Dunav i Tisu. Sistem obuhvata više potoka (Krivaja, Čikerija, Kireš), mnogobrojne, danas već isušene močvare (Rogina bara, Jasibara ili nekoliko kilometara dugačak produžetak Palićkog jezera ispod Aleksandrova) i tri jezera: Kelebijsko, Palićko i Ludoško jezero.

Iako ove ptice same po sebi nisu agresivne, štaviše vrlo rado borave u gusto naseljenim, pogotovo ruralnim sredinama, komunalni policajci uz pomoć radnika iz Zoo vrta Palić pokušali su da uhvate ptice i premeste ih na bezbedniju lokaciju, ali im to nije pošlo za rukom. Bele rode su bile izuzetno raspoložene za fotografisanje. Neki od prolaznika su konstatovali da su rođe viđene i juče kod parka ispred subotičke poliklinike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".