Pastor okupio opoziciju, SNS tvrdi da je vlada pala

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor sastao se s predstavnicima stranaka koje imaju poslanike u pokrajinskom parlamentu.
Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor sastao se danas s predstavnicima političkih partija koji imaju poslanike u pokrajinskom parlamentu, ali bez učešća partnera iz vladajuće koalicije, DS i LSV, kao i predstavnika Nove demokratske stranke.

Pastor je rekao da su se svi prisutni saglasili da se problemi mogu rešavati jedino dijalogom.

"Svi su bili saglasni oko toga da problem možemo rešavati samo političkim dijalogom, sa ambicijom traženja zajedničkog rešenja", naveo je. On je pozvao stranke koje su odsustvovale da se za desetak dana priključe novom sastanku, kako bi rešili krizu u pokrajini. Pastor je rekao da je nakon sastanka imao kontakte sa šefom poslaničke grupe DS Borislavom Novakovićem i dodao da očekuje da se ta stranka pridruži razgovorima.

Potpredsednici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, Igor Mirović i Dušan Bajatović, ocenili su da je današnji sastanak još jedan dokaz da je pokrajinska vlada pala. Mirović je rekao da je jasno da pokrajinska vlada nema suštinski kapacitet da upravlja javnim poslovima. "U suštini, pokrajinska vlada je pala i važno je da se otvori dijalog za izlazak iz krize", smatra Mirović.

Bajatović je, takođe, ocenio da je pokrajinska vlada "suštinski pala" i ocenio da neće biti vanrednih pokrajinskih izbora, ako se postigne dogovor oko toga šta treba da se radi. On je Demokratsku stranku optužio za izazivanje krize u Vojvodini, koje ide u prilog onima koji se zalažu za ukidanje autonomije te pokrajine. Mirović i Bajatović su kazali da u Skupštini Vojvodine treba da se postigne dogovor oko rešavanja važnih pitanja, kao što su budžet, Statut pokrajine i donošenje Zakona o finansiranju i nadležnostima Vojvodine.

LSV: Pastor obmanjuje javnost

Potpredsednik LSV u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški zatražio je od  Pastora da se izvini zbog izjave da se nekima ne sviđa što on, "kao Mađar hrišćanin", pokušava da okupi sve političke stranke da se dogovore. Pastor je danas demantovao tu izjavu, nakon čega se LSV ponovo oglasila.

Oni ističu da se Pastor, umesto da se izvini upetljava u laž. Navode da se na snimcima jučerašnje konferencije za novinare jasno vidi i čuje rečenica: "Moram da kažem i da delimično razumem, jer je ambicija ako ne svih, ono bar nekih, da se potkopa ambicija predsednika skupštine. Neće valjda jedan Mađar, hrišćanin iz Saveza vojvođanskih Mađara uspeti da okupi oko stola...". LSV navodi da neko ko je predsednik Skupštine po prvi put u političkoj praksi Vojvodine uvodi princip nacionalnih i verskih podela, a da ne ume da se izvini za grešku.

Podsetimo da su DS, LSV i NDS saopštili da neće doći na sastanak. DS i LSV su naveli da će izostati zbog ranije preuzetih obaveza, kao i zbog toga što se ne zna dnevni red sastanka, a NDS zbog toga što ima sednicu Predsedništva stranke. Pastor je prethodno nedolazak DS, LSV i NDS ocenio kao "šamar" njemu, i apelovao na te tri partije da preispitaju odluku, jer se mora razgovarati o problemima.

Na vlasti u Skupštini Vojvodine je koalicija DS (49) , LSV (10) i SVM (7). Opoziciju čine SNS (27), SPS (12), SRS (5), NDS (5), DSS (3) i Treća Srbija sa dva poslanika. (Suzana Stojićević)

  • 16.09.2014 21:00
    v
    @Davor - @ZoranNS - Strah SNS od vanrednih izbora očita
    Čekajte, SNS se plaši izbora? Stranka koja je na republičkim u martu osvojila 46,27% u Pokrajini?

    da, na republičkim a ne na pokrajinskim, i to 46% od isto toliko izašlih znači na nivou cele države je osvojila apsolutnih 23-25 posto odprilike?????
  • Toma

    16.09.2014 20:56
    Pastor je ucenjen
    Ili ima putera na glavi, ili mu jednostavno prete, ali 100% mu drže m*** u procepu. Pastor nikada nije bio primitivac, i ne bi se družio sa takvima sam od sebe nikad. Setite se samo prenosa skupštine u kojima on sa mesta predsednika skupštine baš onako na finjaka ugasi primitivce, učačka im da oni tri dana kasnije i dalje ne shvataju kako ih je natociljao.
    A sad odjednom on nateruje vodu njima na vodenicu.

    Pošto ne verujem da su mu ponudili neku mega nagradu da ruši Vojvodinu, verujem da su ga četnici ucenili. Razmislite malo.
  • Branislav

    16.09.2014 19:34
    Skupio se Šljam da preuzme Našu Vojvodinu. Hoće, hoće, kad na vrbi rodi grožđe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".