Vršac: Aerodrom uskoro i za međunarodni saobraćaj

Već desetak i više godina čelnici lokalne samouprave u Vršcu su ozbiljno isticali namere da svoj aerodrom, koji koristi Pilotska akademija, osposobe i za međunarodni saobraćaj malih aviona do 70 mesta.
Već desetak i više godina čelnici lokalne samouprave u Vršcu su ozbiljno isticali namere da svoj aerodrom, koji koristi Pilotska akademija, osposobe i za međunarodni saobraćaj malih aviona do 70 mesta.

U tome vide veliku šansu za ubrzan razvoj turizma i privrede u ovoj i ostalim banatskim opštinama. Na nedavnom aeromitingu o tome je govorila i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i najavila da će u okviru Privrednog društva "Aerodromi Srbije" biti mesta i za ulaganje u vršački aerodrom u okviru programa za desetak lokalnih aerodroma u Srbiji. U lokalnoj samoupravi radilo se i na stvaranju uslova da se taj važan projekat i brže realizuje.

Predsednik opštine Čedomir Živković ističe da je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA uložila mnogo sredstava na osposobljavanju aerodromskih postrojenja za rad Pilotske akademije. Time je dala veliki doprinos za ostvarivanje i naredne faze za stvaranje uslova za obavljanje međunarodnog avio saobraćaja na ovom aerodromu. Živković ističe da će naredne godine u okviru Podunavske strategije, koju finansira EU, SMATSA konkurisati sa projektom proširenja piste. Partner u tom projektu je aerodrom iz Temišvara sa čijim rukovodstvom je postignuta saglasnost za ovaj posao.

Postojeća betonska pista treba da se proširi za 400 metara, prekrije sa dva sloja asfalta za sletanje malih putničkih i biznis aviona i to će koštati oko 1,5 miliona evra. Aklademiju je SMATSA opremila modernom kontrolom letenja, sa desetak kilometara žičane ograde obezbeđen je ceo aerodromski kompleks, urađena je drenaža sve tri piste, a preduzeće "Vode Vojvodine" je na tom području uradilo kanalsku mrežu za drenažu inače mekog ritskog terena.

U Vazdušnoj kontroli letenja Srbije i Crne Gore smatraju da otvaranje aerodroma za međunarodni saobraćaj neće ugroziti školovanje pilota. Trenutno tu je 95 studenata, u narednom upisnom periodu biće još 40 polaznika, koji se obučavaju na dvadesetak aviona Cesna 172C nabavljenih u SAD pre dve godine.

- Za Vršac je izuzetno važno da aerodrom ima potencijal i što je SMATSA za kratko vreme mnogo toga uradila na njegovoj modernizaciji, Verujem da će se za koju godinu ovde razviti avio-saobraćaj za biznis i turističke letove – uveren je predsednik Živković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina