Pančevo: "Dačija" za prevoz Roma

Pančevo je jedan od dvadeset gradova u Srbiji koji je dobio terensko vozilo u okviru projekta podrške inkluziji Roma, koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.
Pančevo je jedan od dvadeset gradova u Srbiji koji je dobio terensko vozilo u okviru projekta podrške inkluziji Roma, koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.

Primajući ključeve u Palati federacije, gradonačelnik Pavle Radanov je naglasio da je ovo značajna donacija i da se Pančevo prepoznaje i po tome što i samo izdvaja značajna sredstva za pomoć Romima i za njihovo uključivanje u društvo. Lokalnim samoupravama koje učestvuju u projektu "Ovde smo zajedno – evropska podrška za inkluziju Roma", kojim se obezbeđuje podrška institucijama u poboljašanju položaja Roma u Srbiji, dodeljena su terenska vozila za mobilne timove na terenu.

Ova donacija treba da poboljša kontakt i rad sa Romima na terenu kada je u pitanju ostvarivanje i njihove zdravstvene zaštite, popisa, potreba obrazovanja, zapošljavanja. Šef Misije Evropske unije u Srbiji, koja finansira ovaj projekat preko Misije OEBS-a u Srbiji u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, Majkl Devenport naglasio je da je rad sa mobilnim timovima dobar način da se poboljša integracija Roma.

- I te kako smo svesni velikog disbalansa koji postoji između raspoloživih resursa i onoga što treba da se uradi da bi se postigao zadovoljavajući stepen integracije Roma, imajući u vidu sve faktore. Moblini timovi su savršen primer efikasnog korišćenja ograničenih resursa - rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. - Od februara 2014. godine mobilni timovi su upisali oko 500 dece u vrtiće. Pozdravljamo rad ovih timova i asistenciju koju su im pružile njihove opštine - rekao je Peter Burkhart, šef Misije OEBS-a u Srbiji.

Predsednik Nacionalnog veća Roma Vitomir Mihajlović je ocenio da je rad na uključivanja Roma u društvo dugotrajan proces. - Svesni smo činjenice da se nagomilani problemi Roma ne mogu rešiti u jednoj dekadi. Potrebno je da se problemi reše sistematski i kroz institucije. U Srbiji postoji politička volja da se pomogne Romima - rekao je Vitomir Mihajlović.

Da se na integraciji Roma u Pančevu radi već duže vreme, potvrđuje i učešće Pančeva u projektu koji u dvadeset lokalnih samouprava podržava Evropska unija u Srbiji, naglasio je i gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov prilikom prijema ključeva terenskog vozila marke "dačija daster".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina