Bez saglasnosti o zahtevu za obeštećenje zbog NIS-a

Jedan od ključnih zahteva Lige socijaldemokrata Vojvodine za obeštećenje građana Vojvodine sa 840 miliona evra, zbog štetne prodaje NIS-a, upućen liderima Demokratske stranke i Nove demokratske stranke, Bojanu Pajtiću i Borisu Tadiću, za opstanak koalicije i prekomponovanje Pokrajinske vlasti, nije naišao na saglasnost sve tri strane.

Jedan od ključnih zahteva Lige socijaldemokrata Vojvodine za obeštećenje građana Vojvodine sa 840 miliona evra, zbog štetne prodaje NIS-a, upućen liderima Demokratske stranke i Nove demokratske stranke, Bojanu Pajtiću i Borisu Tadiću, za opstanak koalicije i prekomponovanje Pokrajinske vlasti, nije naišao na saglasnost sve tri strane.

Izvesno je da se DS i NDS ne slažu sa ocenom LSV da je kupoprodajni ugovor za privatizaciju NIS-a bio štetan po javni interes i građane Srbije. I dok u LSV tvrde za Danas da će zahtev koalicije uskoro doći pred republičke organe vlasti, odmah nakon inicijative o promeni Ustava Srbije, u NDS kažu da o tome nije ni bilo reči u sporazumu koji su postigli sa koalicionim partnerima u Vojvodini. DS, s druge strane, smatra da ne bi trebalo zahtevati obeštećenje građana Vojvodine, već bolju unutrašnju preraspodelu sredstava, ali bez dovođenja u pitanje kupoprodajnog ugovora, jer privatizaciju NIS u toj stranci smatraju dobrom za javni interes.

"Prva stvar koju ćemo sa našim koalicionim partnerima DS i NDS uraditi nakon prekomponovanja vlasti u Vojvodini je otvaranje pitanja i sprovođenje deklaracije o potrebi izmena Ustava Srbije. Odmah potom ćemo uputiti zahtev za obeštećenje građana Vojvodine zbog štetne privatizacije NIS. To je, dakle, prvi korak. DS je to prihvatio, čekamo NDS da se izjasni", ističe Branislav Bogaroški, potpredsednik LSV.

Samo načelno

Upitan da li očekuje da se NDS složi sa tom inicijativom, ako se ima u vidu da je predsednik te stranke Boris Tadić, u svojstvu predsednika Srbije, 2008. godine potpisao ugovor sa tadašnjim predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, odnosno kako ocenjuje to što se DS složio sa tim, ako se zna da je potpredsednik te partije Borislav Stefanović vodio tehničke pregovore o privatizaciji NIS, Bogaroški kaže: "Ako SNS može da izmeni svoju politiku sa jednog na drugi pol, ne vidim zašto ove stranke ne bi mogle da promene svoje stavove o tom pitanju".

"O obeštećenju građana Vojvodine nismo razgovarali, samo načelno. Dogovorili smo se da podržimo deklaraciju o potrebi izmena Ustava. Raspoloženi smo i za razgovor o tome kako da Vojvodina ima veće koristi od privatizacije NIS, s obzirom na to da se na toj teritoriji nalaze najveći deo resursa", ističe Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinskog odbora DS. On izričito tvrdi da prodaja NIS Rusima nije bila protiv interesa građana Srbije. "Reč je samo o unutrašnjoj preraspodeli sredstava koja se dobijaju od crpljenja nafte u Vojvodini. Međutim, još je rano o tome govoriti", naglašava Vasin.

Prema rečima Marka Đurišića, šefa poslaničkog kluba NDS u Skupštini Srbije, sa LSV i DS je samo dogovoren tekst deklaracije o potrebi promene Ustava. "U toj deklaraciji se ne govori o NIS i obeštećenju građana Vojvodine", kaže Đurišić. Upitan kakav je stav stranke po tom pitanju, Đurišić je rekao: "Nemam stav stranke jer stranka nije zauzela stav o tome".

  • skokan

    18.09.2014 11:44
    gluposti nikad kraja
    LSV traži nešto što nije moguće, NIS je bio vlasništvo republike, a ne pokrajine (Miloševićevo čedo !!!). Tako da je ovde samo dovodjenje u pitanje koalicionog dogovora i opravdanje za zagrljaj sa nazadnjacima. Toliko o vitezovima Vojvodine, kome do sada nije bilo jasno valjda će sada biti da Čanak i LSV rade za interes BG-a. Na žalost jedini koji su uvek radili za interes Vojvodine kakvi god da su je vojvodjanski DS.
  • 18.09.2014 11:32
    @Mile V* - naftagas
    Ni stranci koja od Novog Sada želi da napravi lični Beograd samo zato što nisu sposobni da se uguraju u postojeći ne treba ništa verovati.
  • C

    18.09.2014 10:22
    @Mile V*
    Ti mislis da lsv ima sediste van bg? ima, ali samo tablu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.