Zrenjanin: Sve maštovitije krađe struje

Elektrodistribucija Zrenjanin i Osnovno javno tužilaštvo u ovom gradu vode pravu bitku sa kradljivcima struje.
Elektrodistribucija Zrenjanin i Osnovno javno tužilaštvo u ovom gradu vode pravu bitku sa kradljivcima struje.

S padom životnog standarda, poslednjih godina je sve slučajeva gde je nemaština pojedince naterala na prelazak s one strane zakona i činjenje krivičnog dela. Samo ove sedmice u tužilaštvu obelodanjena su dva takva slučaja, koja su procesuirana. Među onima koji će sesti na optuženičku klupu ovdašnjeg Osnovnog suda, zbog krađe električne energije, je i R. Z. (62) iz Aradca. Kako se sumnja, on je od 13. januara do 9. aprila ove godine, svoju kuću priključio na elektroenergetski sistem, i to kablom direktno na stubu, te je tako koristio struju koja nije bila registrovana preko brojila. Procenjeno je da je na taj način oštetio Elektrodistribuciju Zrenjanin za 60.703 dinara.

Da i imućniji građani neovlašćeno priključuju na električnu mrežu ne samo kuće, nego i radnje, pokazuje slučaj poznatog zrenjaninskog pekara H. Ć, starog 52 godine. On je u periodu od 1. septembra 2009. do 16. maja 2011. godine, što je gotovo dve godine, na elektroenergetski sistem priključio zakupljeni objekat, u kojem je organizovao proizvodnju i prodaju pekarskih proizvoda. I on je procesuiran pred Osnovnim sudom, a u tužilaštvu tvrde da je napajanje strujom pekare omogućio preko električnog brojila koje se nalazilo u susednom montažnom kiosku, na istoj adresi. Ustanovljeno je da je neovlašćeno utrošio električnu energiju u vrednosti od čak 411.497 dinara.

Često se događa i da građani, nakon što im radnici Elektrodistribucije Zrenjanin isključe struju, samovoljno priključe brojilo na elektroenergetsku mrežu. U Elektrodistribuciji kažu da su učestali ovakvi primeri samovlašća i da se čini sve kako bi im se stalo u kraj. Načini krađe su različiti, neretko i maštoviti, a jedan od uobičajenih je pomeranje mernog naponskog mosta. Među načinima, nedavno otkrivenim, jeste i korišćenje uređaja popularno nazvanog "letelica" koji električno brojilo pokreće unazad. Po nekim ranijim procenama, neovlašćena potrošnja električne energije iznosi otprilike tri odsto na području grada, što za Elektrodistribuciju Zrenjanin znači gubitak od par desetina miliona dinara mesečno. A, skupo koštaju i kaznene mere za one koji budu otkriveni.

Osim podnošenja krivične prijave, potucanja po sudovima i snošenja sudskih troškova, posledica je i gubitak pretplatničkog odnosa, kada kupac biva isključen sa sistema. Da bi ponovo dobio električnu energiju prvo mora da izmiri račun za neovlašćeno utrošenu energiju koju mu ispostavi Eletrodistribucija, a onda podnosi zahtev za odobrenje isporuke struje, kao nov kupac, što su dodatni troškovi.

  • gospodin

    22.09.2014 06:54
    alo
    pa nije ni cudo sto kradu struju,krepa ce ljudi bre nadjite im posla strokavci.
  • Lalo

    19.09.2014 08:33
    Ipak...
    ...kao nedužna žrtva EPS samovolje ipak mislim, da kada se uzme u obzir, ko je izgradio ceo EPS i ko je ulagao 70 godina u EPS i ko ih izdržava i dalje da su najveći lopovi ipak u EPS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".