Tamaš Korhec napušta Nacionalni savet Mađara?

Dosadašnji predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec nije se ponovo kandidovao za to telo mađarske autonomije, već će karijeru će nastaviti kao profesor na više univerziteta i baviće se naučnim radom u oblasti prava, javio je portal "Vojvodina danas".
Dosadašnji predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec nije se ponovo kandidovao za to telo mađarske autonomije, već će karijeru će nastaviti kao profesor na više univerziteta i baviće se naučnim radom u oblasti prava, javio je portal "Vojvodina danas".

Korhec je rekao da je pre četiri godine prihvatio mandat, jer je kao jedan od autora Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina morao da proba "šta se može postići u pogledu izgradnje autonomije". Prema njegovim rečima, o postignutim rezultatima četvorogodišnjeg rada pripremljen je izveštaj, ali je bilo i neuspeha, među kojima je i odluka Ustavnog suda Srbije iz 2012. godine, "što se iz ugla izgradnje mađarske autonomije može okarakterisati kao težak neuspeh."

"Odluku Ustavnog suda Srbije iz 2012. godine o neustavnosti više odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina doživljavam kao veliki gubitak, jer su time sužene mogućnosti, što osim značaja u odnosu na Zakon pokazuje i to da je u srpskom društvu veliki otpor čak i prema neteritorijalnim autonomijama", kazao je Korhec.

Odluku Ustavnog suda Korhec je okarakterisao i kao svojevrstan znak u pogledu toga da se još mora mnogo raditi na izgradnji poverenja i prihvatanja Mađara od strane većinskog naroda. Jedan od velikih neuspeha Nacionalnog saveta Mađara je i nemogućnost organizovanja funkcionalne nastave srpskog jezika. U strategiji razvoja mađarske zajednice je konstatovano da Mađari koji žive u kompaktnim sredinama ne mogu da nauče srpski jezik čak ni na nivou na kojem savladaju na primer, nemački jezik, što je velika smetnja ne samo u integraciji u društvo nego i u opstajanju na rodnom tlu.

"Glavni razlog nedovoljnog poznavanja srpskog jezika je loš program nastave sprskog jezika u školama", ocenio je Korhec. U Nacionalnom savetu Mađara, dodao je, razrađeni su alternativni programi koji su predati nadležnom ministarstvu, ali su ovi predlozi naišli na veliki otpor i obstrukciju i cilj nije postignut. "Iz ovih razloga, Nacionalni savet Mađara sam organizuje kurseve srpskog jezika za mađarske studente koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku, međutim to ne može da zameni 12 godina školovanja", izjavio je Korhec za portal "Vojvodina danas".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.