Pančevo: Nova javna nabavka na štetu pacijenata

Skoro dva meseca nakon što je žalba jednog od ponuđača na javnoj nabavci za hranu u Opštoj bolnici poslata Komisiji Ministarstva zdravlja, odgovora nema, a u ovoj zdravstvenoj ustanovi namirnice trenutno nabavljaju od poznatih dobavljača.
Skoro dva meseca nakon što je žalba jednog od ponuđača na javnoj nabavci za hranu u Opštoj bolnici poslata Komisiji Ministarstva zdravlja, odgovora nema, a u ovoj zdravstvenoj ustanovi namirnice trenutno nabavljaju od poznatih dobavljača.

Bolesnici nerado moraju da nastave da jedu hranu nabavljenu od "sumnjivog" dobavljača, a zaposleni u Bolnici kažu da je kvalitet možda čak i bolji nego uobičajno, jer se svi dobavljači trude da ispune standarde. U kuhinji Opšte bolnice u Pančevu svakodnevno se pripremi do petsto kuvanih obroka. Novu javnu nabavku Bolnica je morala da raspiše kada je od dotadašnjeg dobavljača dobila crvljivu hranu. Ali, kao što to obično biva, posle odluke na javnoj nabavci stigla je i primeddba jednog od ponuđača, pa su počeli da teku dodatni rokovi. Žalba je Komisiji Ministarstva zdravlja poslata 24. jula, ali odgovora još nema. U međuvremenu bolesnici moraju da nastave da jedu.

- Za svaki obrok pripremamo svežu hranu. Nema podgrevanja. Ručak se kuva sa svežim, sezonskim povrćem, i to svakodnevno. Večera takođe podrazumeva kuvanu hranu. U pitanju su obično čorbe,a dodatak je jogurt. S obzirom na situaciju pohvalno je to što Bolnica svakodnevno obezbeđuje svežu hranu, što je pacijentima najbitnije. Rekla bih da pacijentima prija kuvana hrana - rekla je kuvarica Svetlana Veselinović.

Zavisno do vrste bolesti, tvrde u bolnici, pacijenti dobijaju obroke sastavljene po posebnim jelovnicima. Pre ulaska u kuhinju kontroliše se i higijenska ispravnost svih namirnica. - Mi imamao sanitarne radnike koji prvi pregledaju hranu koja dolazi u Bolnicu, a nakon toga ona ide u magacin. Hranu trebujemo iz magacina svaki dan prema dnevnom jelovniku i dijetama. Vraćamo sve ono što je sumnjivo. Novina je to što i ručak i večera podrazumevaju meso. Pacijenti hvale i neke čorbe koje se pripremaju u našoj Bolnici - rekla je nutricionistkinja Milena Potkonjak.

Pacijenti su uglavnom zadovoljni, mada, kažu da bi porcije mogle da budu veće. - Dobra je hrana. S obzirom na to da smo u bolnici, normalno je da hrana nije kao kod kuće. Kuvani obroci su dobri, ali slabo ima mesa, rekao je Novica Stojić. Jelovnici u većini bolnica su slični i prave se po standardima. Ručak se sastoji od čorbe, 140 grama mesa, 350 grama povrća, parčeta hleba i 150 grama salate, što je dovoljna količina hrane po obroku, tvrde nutricionisti. Za neke to, izgleda, nije dovoljno, jer kod kuće očigledno imaju drugačije navike u ishrani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".