Subotica: Stigao prvi Štadlerov voz

Prvi elektromotorni voz Štadler, od ukupno 21 voza koje su Železnice Srbije kupile od te švajcarske kompanije, stigao je u Srbiju i očekuje se da bude uključen u saobraćaj već u decembru, obaveštavaju iz Železnica Srbije.
Prvi elektromotorni voz Štadler, od ukupno 21 voza koje su Železnice Srbije kupile od te švajcarske kompanije, stigao je u Srbiju i očekuje se da bude uključen u saobraćaj već u decembru, obaveštavaju iz Železnica Srbije.

Voz je juče stigao u železničku stanicu u Subotici i u narednom periodu će biti testiran što je neophodno za uključivanje u saobraćaj. Reč o novim elektromotornim vozovima koje Srbija kupuje kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj od 99 miliona evra. Drugi Štadlerov voz u Srbiju treba da stigne u prvoj polovini decembra, a treći do kraja ove godine. Nakon toga će sve do avgusta naredne godine u Srbiju pristizati po dva voza mesečno.

Kapacitet Štadlerovog voza je 465 putnika sa 12 sedišta prvog razreda, 224 fiksnih i 11 pomoćnih sedišta, kao i 230 mesta za stajanje. Reč je o četvorodelnim vozovima maksimalne brzine od 160 kilometara na sat. Ugovor o kupovini 21 novog elektromotornog putničkog voza, vredan 99 miliona evra potpisan je 4. marta 2013. godine, nakon što kredit Evropske banke za obnovu i razvoj za nabavku ovih garnitura pre toga pune tri godine nije bio realizovan. Drugi voz će biti izložen u Berlinu na predstojećem sajmu "Inotrans", najvećem međunarodnom sajmu transporta "InnoTrans 2014" od 23. do 26. septembra.

Inače, treća kompozicija je u završnoj fazi montaže, a na četvrtom i petom vozu trenutno se radi na sklapanju enterijera i montiranju električne i pneumatske instalacije. U toku je definisanje obima ispitivanja koje treba da se obavi jednim delom u Srbiji, na prvom isporučenom vozu, a drugim delom u inostranstvu na drugom proizvedenom vozu. U Švajcarskoj je u junu obavljena i osnovna obuka za upravljanje i rukovanje novim vozovima. Edukaciju je završilo četiri inženjera za održavanje voznih sredstava i dvojica mašinovođa, a planirano je da se obuka nastavi u četvrtom kvartalu ove godine.

Švajcarski proizvođač je počeo i sa isporukom tehničke dokumentacije, a sa isporukom prvog voza stići će i oprema, potrošni materijal i deo rezervnih delova. Planirano je da se priprema za eksploataciju i održavanje novih švajcarskih vozova obavljaju u Depou za održavanje elektro-motornih vozova u Zemunu. Novi srpski vozovi zameniće stare garniture za prevoz putnika na elektrificiranim regionalnim prugama Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.