Subotica: Otvoren Međunarodni festival za decu

U Subotici je sinoć otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu, a na početku su uručene nagrade za životno delo "Mali princ" Gezi Balogu i Timotiju Džonu Bajfordu, u čije je ime priznanje primila Zorica Bajford.
U Subotici je sinoć otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu, a na početku su uručene nagrade za životno delo "Mali princ" Gezi Balogu i Timotiju Džonu Bajfordu, u čije je ime priznanje primila Zorica Bajford.

Bajford je u periodu između odluke saveta festivala o dodeli nagrade i samog održavanja festivala preminuo, a na ceremoniji otvaranja prikazan je deo dokumentarnog filma o njemu i pročitano pismo koje je uputio organizatorima nakon što je proglašen dobitnikom. Nagradu je preuzela njegova udovica, Zorica Bajford, koja je istakla da je Timoti bio veoma ponosan i srećan zbog nagrade.

- Prva knjiga koju sam ja dobila od Timotija bila je 'Mali princ', pa se tako nekako krugovi i zatvaraju u životu i evo, večeras primam u njegovo ime nagradu 'Mali princ'. Sve ono što je on uradio u svom životu, gradacija je taj 'Poletarac' i to je opet bila Vojvodina, i evo sad opet nagrada u Vojvodini - rekla je Zorica Bajford.

Geza Balog je istakao da, za njega, Subotica znači Kostolanji (poznati mađarski pesnik rodom iz Subotice) i naglasio da se Kostolanji jako razumeo u decu i lutkarstvo, dok je za festival rekao da "ima dva lica", pošto po njemu predstavlja ozbiljan stručni forum i stecište starih i mesto upoznavanja novih prijatelja.

- Često sam video ovu skulpturu koja je takođe skulptura sa dva lica. Sa jedne strane je smešna, dečačka, a sa druge strane je ozbiljna, groteskna. Ova lepotica će biti u mojoj sobi i moći ću je podgledati uvek kada budem došao u nedoumicu naše profesije - rekao je Geza Balog.

Direktor festivala Slobodan Marković izrazio je uverenje da će kao i prethodnih 20 puta, i ovaj 21. festival doneti mnogo radosti ne samo subotičkoj deci, već i deci širom Vojvodine, Beograda i juga Srbije. - Imam razloga da se radujem jer su nam stigle predstave iz daleke Indije i Gruzije, to su nove dve zemlje (na festivalu), a dolaze nam predstave raznih profila, od lutkarskog teatra do teatra senki - rekao je Marković, napominjući da će u okviru festivala biti i naučnog promišljanja i održana izložba o sto godina slovenačkog lutkarstva.

On je dodao da će trgovi i ulice "živeti" ovih dana u Subotici, pre svega uz podršku lokalne samouprave, pokrajine Vojvodine i Ministarstva kulture. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai ocenio je da je Međunarodni festival pozorišta za decu jedan od najznačajnijih festivala u Subotici, zbog njegove tradicije i zbog toga što je u grupi festivala koji "oplemenjuju grad" i daju mu karakter "festivalskog grada".

- Bitno je da će se Subotica na nedelju dana pretvoriti ili transformisati u grad festivala, da će u centru pažnje biti najmlađi, naša deca, oni koji su nam najveće i najdragocenije bogatstvo - rekao je Maglai. On je posebno naglasio da festival drži nivo kvaliteta, kao i to da će on i ubuduće imati finansijsku podršku lokalna samouprave, pokrajine i republike. - Naša obaveza je da održimo ovaj festival na visokom nivou i da u ovih nedelju dana pružimo našoj deci lepe trenutke - dodao je Maglai.

Pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić rekao je da festival koji ima predznak dečiji, prenosi poruku koja se nameće sama za sebe – poruku mladosti, lepote, bezbrižnosti i veselja. U okviru svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio je Nagrade za životno delo "Mali princ" Gezi Balogu, reditelju, dramaturgu i teatrologu iz Mađarske i Zorici Bajford, koja je nagradu primila u ime supruga Timotija Džona Bajforda, britanskog režisera, scenariste i glumca, koji je svojim izuzetnim radom zadužio kulturu u Srbiji. Takmičarski program ovogodišnjeg Festivala, za koji je prijavljeno čak 230 predstava iz 44 zemlje, počinje sutra u Subotici na tri lokacije – sceni Jadran Narodnog pozorišta, pozorištu "Deže Kostolanji" i Dečjem pozorištu.

Predstave dolaze iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dve iz Srbije: "Ima li deda odelo?" Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i "Dah" subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve. Predstave iz takmičarskog programa nadmeću se za neke od nagrada - Gran pri za najbolju predstavu u celini; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku i druge.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina