Pomozimo malom Ivanu Filipčevu da prohoda

Porodici Filipčev iz Bečeja potrebna je pomoć u lečenju trogodišnjeg sina Ivana za kojeg ima nade da se izbori sa teškom bolešću.

Porodici Filipčev iz Bečeja potrebna je pomoć u lečenju trogodišnjeg sina Ivana za kojeg ima nade da se izbori sa teškom bolešću.

Ivan je dete novinara Kristine i Vlade Filipčeva.

Ovo je pismo majke:

Poštovani,

majka sam trogodišnjaka Ivana Filipčeva, koji ima cerebralnu paralizu i ne poznaje život kakav poznaju druga deca. Ivan je rođen u trojnoj trudnoći, u 28. nedelji, imao je 920 grama; braća blizanci Filip 1.050 grama i Vanja - umro je dva dana nakon porođaja - 1.060 grama.

Kao posledice krvarenja na mozgu i hidrocefalusa, Ivan ima cerebralnu paralizu, kao i deformitet stopala, strabizam i velike poteškoće s hranjenjem (pothranjen je). Uprkos svakodnevnim višesatnim vežbama od četvrtog meseca njegovog života do danas i raznim terapijama, Ivan je i danas praktično nepokretan: ne može da se okrene sa leđa na stomak, ne može da sedi samostalno, ne može da puzi, nema stoprocentnu kontrolu glave, teško koristi ruke.

Od njegovog četvrtog meseca života vežbamo s njim svakodnevno po nekoliko časova. Više od godinu dana smo radili terapiju po Vojti, potom smo ga vodili na Devenj terapiju u Mađarsku, a sada, više od godinu dana, idemo na kineziterapiju jednom ili dva puta nedeljno u Vrbas i kod kuće radimo sa njim svakodnevno po nekoliko časova po istom programu. Od proleća ove godine, na predlog interresorne komisije, idemo kod defektologa, a trebali bismo i kod logopeda i somatopeda, međutim, uprkos predlogu interresorne komisije, ti tretmani se ne obavljaju s njim. Odnedavno idemo na jahanje, a uskoro krećemo i na hidroterapiju.

Tako malo nedostaje da bi se Ivan okrenuo i da bi mogao da puzi i sedi. Ako to postigne, ima nade da će jednog dana možda stati na svoje noge. To "malo" i dalji razvoj, uz svakodnevno vežbanje, mogla bi da mu omogući dvonedeljna delfinska terapija, koja se bazira na pomoći delfina u terapeutskom lečenju i rehabilitaciji. Kod pacijenata sa cerebralnom paralizom ostvareni su značajni napreci u razvoju motoričkih sposobnosti, savlađivanju straha i osamostaljivanju, kao i povećanju samopouzdanja. "Grudva efekat" koji je primećen nakon terapije je da se u mesecima nakon terapije i dalje primećivao napredak.

Jedini terapeut sa prostora bivše Jugoslavije koji se bavi delfinskom terapijom je Nikola Radin (fizioterapeut, manuelni terapeut i pisac). On se bavi delfinskom terapijom od 2008. godine. Zahvaljujući njegovoj organizaciji "Dolphin People", mnoga deca imala su terapiju sa delfinima u delfinarijumu u Antaliji u Turskoj. Da bi Ivan imao mogućnost da ode na delfino-terapiju u Tursku i da radi sa Nikolom Radinom, potrebno je oko 5.500 evra. Mi smo, međutim, u prethodne tri godine potrošili sav novac koji smo imali na Ivanove terapije, i zbog toga se obraćamo i vama da nam pomognete da omogućimo Ivanu da napreduje i da jednog dana možda trči zajedno sa svojim bratom blizancem.

Cena dvonedeljne delfino-terapije u Turskoj, u Antaliji, na institutu za delfino-terapiju je 3.500-3.900 evra, zavisno od perioda u godini (terapija delfinima i fizikalna terapija potom), a ostatak novca bi pokrivao put i dvonedeljni boravak u Antaliji.

Dinarski namenski račun za donacije:
Ivan Filipčev
OTP banka Srbija A.D. Novi Sad
325-9310700693645-84

S poštovanjem,

Kristina Demeter Filipčev,
mama Ivana Filipčeva

  • Maja

    03.10.2014 15:13
    @Podbarac original
    mene bi bilo sramota da ostavim takav komentar. jel ste vi uopste procitali tekst, jel ste procitali kakav "kvalitet" zivota ima taj decak? i vama je maltretiranje da odete na salter? nemam reci. pocetkom meseca svakako idete da platite racune dal u banku ili postu, jel tesko ostati 2 minuta duze da ispisete uplatnicu? stvarno nemam reci za vas. stidim se u vase ime.
  • zderavko

    03.10.2014 12:03
    Hajdemo ljudi
    Neka dosta nas pomogne po malo i to je već dosta pomoći. Ivane, želim ti svako dobro.
  • 03.10.2014 11:54
    idemo...
    dragi moji sugrađani hajde da vidimo da li smo spremni skupiti ovu "siću" od 5500 evra? Ja ću prvi uplatiti koliko mogu, jer sam nažalost posle 9 godina sahranio dete koje je imalo slične siptome i znam kakao je roditeljima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".