Autoput za Temišvar preko Vršca

Posle sastanka sa Ambasadorom Rumunije u Srbiji i predstavnicima Opštine Vršac, državni sekretar u ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica razrešio je medijsku dilemu da li će budući autoput, koji će povezati Beograd i Temišvar, ići kroz Vršac ili kroz Zrenjanin.
Posle sastanka sa Ambasadorom Rumunije u Srbiji i predstavnicima Opštine Vršac, državni sekretar u ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica razrešio je medijsku dilemu da li će budući autoput, koji će povezati Beograd i Temišvar, ići kroz Vršac ili kroz Zrenjanin.

- I Vršac i Zrenjanin su gradovi koji treba da se povežu autoputevima. Iz Beograda postoji inicijativa da se izgradi brzi autoput prema Zrenjaninu, ali, takođe, postoji i inicijativa za autoputem Beograd - Pančevo - Vršac, koji je najkraća veza sa Temišvarom. Ova dva projekta, dakle, nisu u konkurenciji - pojasnio je Poledica.

Da bi se počelo sa izgradnjom "vršačkog" autoputa, prvo je potrebno da se uradi projektno-tehnička dokumentacija i Studija izvodljivosti, koje bi koštale oko 12 miliona evra. Tema ovog bilateralnog sastanka bila je upravo kako da se zajedničkim snagama iz fondova EU, pre svega Dunavske strategije, povuku potrebna sredstva i krene sa realizacijom najznačajnijeg projekta u Južnom Banatu poslednjih 40 godina.

- Za mesec dana bi u Beogradu trebalo da se sastanu resorni ministri Srbije i Rumunije, koji će potpisati protokol o saradnji. To će biti preduslov za apliciranje kod fondova EU sa ovim projektom. Pozivi za te fondove počinju na proleće i mi ćemo do tada spremiti sve što je potrebno - rekao je Zoran Tasić, načelnik Južnobanatskog upravnog okruga. Ambasador Rumunije u Srbiji Daniel Banu istakao je da je Dunavska strategija fond koji finansira kapitalne infrastrukturne projekte i otvara nove mogućnosti za poboljšanje života naroda naše dve zemlje, kao i čitave Evropske unije.

Čedomir Živković je podsetio da opština Vršac i pogranične županije u Rumuniji poslednjih sedam godina imaju jako dobro saradnju, zahvaljujući kojoj su do sada realizovali projekte ukupne vrednosti 15 miliona evra. Sastanku u kabinetu predsednika Opštine Vršac prisustvovali i Generalni konzul Rumunije u Vršcu Kosmin Viktor Lotrean, pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Tatjana Jovanović, direktorka Zajedničkog tehničkog sekretarijata programa prekogranične saradnje (JTS) u Temišvaru Anka Lolesku, šefica JTS Antena kancelarije u Vršcu Elizabeta Stanimirov i šefica kancelarije JTS u Temišvaru Katalin Radu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".