Zrenjanin: Udovički o raspodeli novca na lokalu

Na dnevnom redu razgovora ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički sa lokalnim predstavnicima vlasti bile su raspodele sredstava iz budžeta Srbije na lokalne samouprave.
Na dnevnom redu razgovora ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički sa lokalnim predstavnicima vlasti bile su raspodele sredstava iz budžeta Srbije na lokalne samouprave.

Predsednici opština Srednjobanatskog okruga razgovarali su o zakonodavnim aktivnostima Ministarstva u narednom periodu, a bila je to prilika i za razmenu mišljenja oko novih pravila za ograničavanje zapošljavanja kod korisnika javnih sredstava. Konretno, reč je o Izmenama i dopunama Uredbe o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava.

Predstavljeni su i planovi i projekti lokalnih samouprava i predočeno na koji način Ministarstvo u zakonodavnom procesu može pomoći da se poslovi u jedinicama lokalne samouprave lakše i efikasnije obavljaju. Udovički je rekla da su ovakve posete prilika za upoznavanje čelnika gradova i opština i razgovar o problemima i mogućem unapređenju saradnje, ali i o tome kako ubuduće urediti i unaprediti odnos lokalnih samouprava i republičke vlasti.

- Ono što je nama naročito uzelo pažnju jeste inicijativa koja je pokrenuta još pre nekoliko nedelja, da se postojeća zabrana zapošljavanja u celokupnom državnom sektoru preformuliše na takav način da možemo da unapredimo racionalizaciju bez da onemogućavamo i smanjujemo fleksibilnost i onemogućavamo kapacitet u ovom slučaju lokalnih samouprava da u potpunosti vrše svoje funkcije. Tu smo razgovarali o mogućim tehničkim rešenjima - rekla je Udovički. Ona je istakla da je pitanje upravljanja imovinom jedna od najvećih kočnica lokalnog razvoja.

Gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da je ovo bila prilika da se predstave svi problemi, ali su predstavljeni i planovi republičke Vlade. - Veliki je problem prekobrojan broj zaposlenih u gradskim upravama. Mi smo 2013. godine napravili racionalizaciju gde smo smanjili broj načelnika, sa 18, na 6. Pokušavamo da ovu lokalnu samoupravu napravimo što efikasnijom - rekao je Janjić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.