SB: Poljoprivreda u Vojvodini najveća prednost

"Pokrajina Vojvodina planira da njeno selo do 2020. godine bude konkurentnije, a seljak bogatiji i informisaniji", rekao je v.d. pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski na susretu sa predstavnicima Svetske banke, koji su posetili Pokrajinsku vladu.
"Pokrajina Vojvodina planira da njeno selo do 2020. godine bude konkurentnije, a seljak bogatiji i informisaniji", rekao je v.d. pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski na susretu sa predstavnicima Svetske banke, koji su posetili Pokrajinsku vladu.

Povod za ovaj susret bio je izveštaj predstavnika ove svetske institucije, koji su zaduženi za sektor poljoprivrede, o dosadašnjoj podršci agraru u Srbiji i Vojvodini, kao i predlozi za buduće aktivnosti na planu saradnje sa pokrajinom u oblasti agrara i podizanja konkurentnosti poljoprivrede.

Bugarski je predstavnike Svetske banke upoznao sa programom podsticaja u oblasti poljoprivrede AP Vojvodine, na koji je pravo u poslednje dve godine ostvarilo preko 5.000 korisnika. On je naglasio da je osnovno pitanje kako unaprediti ruralni razvoj, kako bi se na selu pristojno živelo. Na osnovu analize stručnjaka u agrobiznisu Svetske banke, poljoprivrednici u Vojvodini imaju veliku podršku Pokrajinske vlade na planu investiranja u poljoprivrednu proizvodnju.

Prezentaciju je održao predstavnik Svetske banke zadužen za agrarnu politiku Gari Kristensen, koji je ovom prilikom rekao da je Srbija poznata po jakoj poljoprivrednoj i ekonomskoj zajednici i da u toj oblasti najviše prednjači Vojvodina, što pokazuju analizirani parametri. Prema njegovim rečima, izveštaj Svetske banke bi trebalo da pokaže uticaj i učinak poljoprivrednog sektora i kako unaprediti aktivnosti u okviru IPARD programa Evropske unije za poljopriredni i ruralni razvoj, a na osnovu nove Strategije za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj za period od 2014. do 2024. godine.

U izveštaju treba da se nađu ključne preporuke za poboljšanje uticaja poljoprivredne proizvodnje na ekonomiju, kao i prioritetne mere za finansijsku podršku i preporuke za podršku korisnicima među kojima su, pre svega, male i srednje farme.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina