Šid: Procena pa obnova Letnje vladičanske rezidencije

Monumentalni objekat Letnje vladičanske rezidencije u Šidu, sagrađen daleke 1780. godine, našao se pod lupom stručnjaka Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda, koji su zajedno za predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture posetili objekat i obavili procenu stanja u kom se nalazi.
Monumentalni objekat Letnje vladičanske rezidencije u Šidu, sagrađen daleke 1780. godine, našao se pod lupom stručnjaka Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda, koji su zajedno za predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture posetili objekat i obavili procenu stanja u kom se nalazi.

O ozbiljnosti namere govori i to što je tim stručnjaka konzervatora i arhitekata predvodila direktorka pomenutog instituta dr Mila Popović Živančević.

Stručnjaci su najpre obišli crkvu Preobraženja Gospodnjeg, koja je u sastavu rezidencije, koja je dugi niz godina pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, s obzirom na to da se planira sanacija ikonostasa. Pregledana je cela zgrada, od podruma do tavana. Kako saznajemo, ovo je samo prva poseta, a uslediće ih još kako bi se sproveli sveobuhvatni planovi za sanaciju.

- Tek kada se dobro snimi stanje na osnovu izveštaja i predloga naših stručnjaka, biće sačinjen plan sanacije. Zatim je u planu da se konkuriše za sredstva Evropske unije za sanaciju ovog zdanja, a konkurisaće se sledeće godine - navodi Joakim Striber, naučni saradnik u Centralnom institutu za konzervaciju, inače doktor fizike, koji je zadužen za primenu najsavremenije laserske tehnologije koja je u poslu sanacije i konzervacije neophodna.

Mihajlo Režak, paroh parohije Preobraženja Gospodnjeg, ističe da crkva nije u mogućnosti sama da isfinansira popravku zgrade, s obzirom na to da je do sada u poslednjih desetak godina dosta učinjeno da ovo vredno zdanje bude sačuvano od propadanja.

- Pomoć stručnjaka iz Beograda i Novog Sada nam mnogo znači, a nadamo se i da ćemo dobiti sredstva iz evropskih fondova da se rezidencija sanira - navodi sveštenik Režak.

  • 26.10.2014 23:21
    procena i dvorac
    dobro je sto prvo radite procenu,a ne kao za vojnu paradu..prvo parada pa onda procena,transparentnost..bla bla bla. a sta je sa dvorcem u Beocinu???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.