Subotica: Plaćanje grejanja samo tokom grejne sezone

Jedinstvena cena kilovatčasa i plaćanje grejanja samo tokom grejne sezone –najvažnije su novine u sistemu daljinskog grejanja koje je usvojila Skupština grada Subotica, a koje bi trebalo da stupe na snagu od 1. decembra.
Jedinstvena cena kilovatčasa i plaćanje grejanja samo tokom grejne sezone –najvažnije su novine u sistemu daljinskog grejanja koje je usvojila Skupština grada Subotica, a koje bi trebalo da stupe na snagu od 1. decembra.

Kako je izjavio pomoćnik direktora Subotičke toplane Božidar Krstić, Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom i novim tarifnim sistemom, koji su nedavno usvojeni na Skupštini grada, građani će ubuduće plaćati grejanje samo tokom grejne sezone i to po jedinstvenoj ceni - za razliku od dosadašnjeg plaćanja fiksnog dela tokom 12 meseci i varijabilnog tokom grejne sezone.

“"Jedinstveno će biti prikazano svi troškovi koje smo imali razdvojene. Praktično, imaćemo troškove koji su bili varijabilni deo i troškove koji su fiksni. Oni će biti sažeti u jednu cenu koja će biti samo tokom grejne sezone. Takvi će biti računi"”, rekao je Krstić.

Kolika će biti cena grejanja, zavisi od kalkulacija koje predstoje. Naime, kako je rekla pomoćnica gradonačelnika Marija Kern Šolja, s obzirom da se spajaju i fiksni i varijabilni deo treba izvršiti preračunavanje koje je u toku i izraditi dodatna dokumenta koje će biti prezentovana na skupštini. Na osnovu toga, po njenim rečima, prerano je reći da li će građani, kada se sve sabere i oduzme, od 1. decembra plaćati skuplje ili jeftinije grejanje.

Novine proizašle iz do sada donetih odluka odnose se i na isključenje sa sistema daljinskog grejanja. Da bi se potrošači isključili potrebno je da naruče i plate izradu projekta koji će pokazati da li i nakon isključenja i dalje koristite toplotnu energiju ili ne. Ukoliko dobijaju toplotnu energiju, biće u obavezi i da je plate – bez obzira što su se isključili sa sistema. Sa druge strane, više nije potrebna saglasnost stanara da bi se isključili sa sistema.

Cena grejanja stanova u Subotici do sada se sastojala od dve komponente - varijabilnog dela, koji se plaća samo u toku grejne sezone, a koji iznosi 4,79 dinara po kilovatu isporučene energije, dok se fiksni deo plaća tokom cele sezone, a trenutno iznosi 27,32 dinara po metru kvadratnom prostora koji se greje.

  • makijaveli

    08.11.2014 14:00
    bilo nekad
    Tako se grejanje nekada placalo i u Novom Sadu. Samo za vreme grejne sezone i za dane kada ima grejanja. A ne kao sada, cele godine, pa grejali ili ne, placamo javasluk i partijske firme. Ovakav sistem je idealan za peljesenje gradjana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina