Tomanova Makanova: Vojvodina regija za primer

Organizacioni komitet Letnje akademije Skupštine evropskih regija usvojio je na sastanku u holandskom gradu Arnhemu Izveštaj o realizaciji Letnje akademije AER-a, održanoj od 17. do 23. avgusta ove godine u Vojvodini.
Organizacioni komitet Letnje akademije Skupštine evropskih regija usvojio je na sastanku u holandskom gradu Arnhemu Izveštaj o realizaciji Letnje akademije AER-a, održanoj od 17. do 23. avgusta ove godine u Vojvodini.

Izveštaj je predstavila Ana Tomanova Makanova, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i predsednica internog Organizacionog odbora akademije u Vojvodini. Nakon usvajanja, Autonomna pokrajina Vojvodina je pohvaljena za dobru organizaciju pomenutog događaja, uz ocenu da je pokrajina svojim primerom podigla organizaciju na viši nivo i tako postavila nove standarde, koje bi budući organizatori akademije morali da održe.

Tokom šest dana trajanja akademije, 140 polaznika iz 37 evropskih regiona, edukovalo se u Vojvodini na temu: "Multikulturalnost, multietničnost i multijezičnost - regionalna različitost kao preduslov za socio-ekonomski razvoj". Program je bio realizovan u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Kovačici, Belom blatu i Carskoj bari i u Beogradu.

Posebna pažnja je bila posvećena panel diskusijama i interaktivnim radionicama održanim u prepoznatljivim vohjvođanskim sredinama, na kojima su obrađivane teme koje se odnose na izgradnju identiteta u multikulturalnom okruženju, pluralizam, toleranciju i interkulturalni dijalog, na obrazovanje manjina, kao i na omladinsku politiku, demokratsko učešće građana, demokratsko upravljanje i izučavanje kulturne različitosti.

Ana Tomanova Makanova je izrazila zadovoljstvo što je Vojvodina zbog ovog događa, sada još više prepoznatljiva u Evropi kao jedna od najzanimljivijih evropskih regija i kao pouzdan partner.

"Najbolja potvrda toga je, što naši gosti i učesnici akademije i danas, širom Evrope još uvek pričaju o lepim utiscima koje su letos poneli iz Vojvodine. Mislim da smo svojim primerom, učesnicima Akademije pokazali da je bogatstvo različitosti prednost, a ne prepreka razvoju i prosperitetu. Obilazeći autenične vojvođanske sredine, posmatrajući u njima suživot različitih naroda, poštovanje i negovanje različitih kultura, nasleđa i običaja, pokušali smo, a sada vidim da smo u tome i uspeli, da vas uverimo da je različitost prednost i da svi građani u našoj pokrajini zapravo imaju istu potrebu, da budu korisni za svoju zajednicu i da kroz različitosti doprinesu razvoju humanog i solidarnog društva u kome je upravo ta različitost bogatstvo koje svima nama otvara prozore za dalji razvoj i prospetitet", kazala je Tomanova Makanova.

Ona je najavila da postoji namera da se realizuju i drugi značajni projekti u oblasti ženskog preduzetništva. Inkluzija romske zajednice i ženska parlamentarna mreža takođe su neke od oblasti za koje postoji interesovanje različitih regija, kazala je Tomanova Makanova.

U tom smislu, na zajedničkoj debati Komiteta 1 i 3 AER-a posvećenoj pitanjima migracije i inkluzije Roma, koja je takođe održana danas u Holandiji, potpredsednica Ana Tomanova Makanova predstavila je rad pokrajinske Kancelarije za inkluziju Roma i govorila o iskustvima pokrajine.

  • makijaveli

    08.11.2014 13:56
    poslednja odbrana
    Vojvodina je bila i ostala region za primer, a posebno zato sto je meta neprestanih napada `nazadnjackih` ekstremista na sve sto nisu jos preoteli ! SNS je najveca stetocina koja postoji i cena toga ce se otplacivati decenijama.
  • 08.11.2014 01:29
    Naravno da..
    je primer,uvek bila i biće..
  • 07.11.2014 18:32
    Vojvodina za primer
    samo je kvari vladajuca vecina sa Pajticem na celu,Radikalima i Karicem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina