Pančevo: U sredu hitna sednica Skupštine grada

Hitna sednica skupštine grada Pančeva biće održana u sredu, a jedina tačka dnevnog reda biće smanjenje stope poreza na poljoprivredno zemljište sa sadašnjih 0,3 na 0,15 odsto u 2015. godini.
Hitna sednica skupštine grada Pančeva biće održana u sredu, a jedina tačka dnevnog reda biće smanjenje stope poreza na poljoprivredno zemljište sa sadašnjih 0,3 na 0,15 odsto u 2015. godini.

Ovo je dogovoreno na danas održanom kolegijumu, na sednici Gradskog veća.

U obrazloženju predložene poreske mere gradonačelnik Pavle Radanov je za TV Pančevo i pre prihvatanja njegovog predloga konstatovao da su vlasnici poljoprivrednog zemljišta u građevinskom rejonu u pravu.

"Građani Pančeva i naseljenih mesta su potpuno u pravu kada su pre nekoliko dana iskazali zabrinutost zbog visine poreza koji im je stigao na poljoprivredno zemljište u građevinskom rejonu. Između 2008. i 2012. godine mesne zajednice po naseljenim mestima, želeći da prošire gradsko građevinsko zemljište, podnele su plan Skupštini Grada Pančeva i urbanistima, na osnovu kog je prošireno gradsko građevinsko zemljište. U želji da možda u budućnosti na tom zemljištu dođe do nekakve izgradnje industrijskih, poljoprivrednih objekata, hala, prerađivačka proizvodnja, š to je bio, pretpostavljam, cilj. Došli smo do toga da je u maju 2013. godine donet Zakon o porezu, koji je stupio na snagu u januaru 2014. godine, i zbog toga smo došli sada u ovaj problem", objasnio je gradonačelnik Pavle Radanov.

Radanov je iskoristio priliku da podseti da je 0,3 odsto poreska stopa na poljoprivredno zemljište već duže vreme važeća. Kako tvrdi, ta stopa važi širom Srbije.

"Lokalna samouprava hoće da pokaže gest dobre volje. Jeste da ćemo imati smanjene prihode u budžetu, ali je nedopustivo da građani zbog ovakve situacije plaćaju astronomske cifre što se tiče poreza na poljoprivredno zemljište. To znači da će građani koji imaju poljoprivredno zemljište u 2015. godini plaćati duplo manji porez u odnosu na 2014. godinu", izričit je Radanov.

Radanov je istakao da Grad Pančevo nema zakonske mogućnosti da smanji poreska rešenja za 2014. godinu, ali postoji mogućnost da obveznici sami to pokušaju da razreše. Iako je i na temu smanjenja poreza za sredu po podne na javni protest građane pozvala opoziciona Liga socijaldemokrata Vojvodine, Radanov ističe da se mera po hitnom postupku donosi isključivo zbog građana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".