"Znanjem protiv nasilja" u Skupštini APV

Tribina pod nazivom "Znanjem protiv nasilja" posvećena rodno zasnovanom nasilju održana je u Skupštini APV.
Tribina pod nazivom "Znanjem protiv nasilja" posvećena rodno zasnovanom nasilju održana je u Skupštini APV.

Tribina je bila namenjena nastavnicima i nastavnicama građanskog vaspitanja u srednjim školama sa ciljem njihovog osposobljavanja i usavršavanja na temu nasilja u partnerskim odnosima.

Cilj tribine je sticanje novih znanja iz ove oblasti radi praktične i adekvatne primene istih u učionici i van nje.

Uoči 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama a u okviru kampanje "16 dana aktivizma" predviđeno je da se nastavnici koji predaju građansko vaspitanje, ili su na ma koji način u sprezi sa ovom oblašću, aktiviraju i svojim predavanjima, uz pomoć konkretnih alata koje će na ovoj obuci steći, doprinesu podizanju svesti mladih o ovom značajnom društvenom problemu. Nakon obuke, u svom radu sa učenicima, nastavnici će moći efikasnije da obrađuju temu nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu, za oblast ravnopravnosti polova Anita Beretić istakla je značaj razmene bogatog iskustva učesnika, jer je upravo to cilj ovakvih susreta.

"Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova je predlagač prve strategije koja se sistemski bavila borbom protiv nasilja nad ženama i rodno-zasnovanog nasilja. Upravo je u Skupštini AP Vojvodine još 2008. godine usvojena, kako kolokvijalno kažemo, prva strategija. Ta godina je, ne samo za Sekretarijat, već za Vladu APV i za viziju o društvu veoma važna. Jedna od lepota donošenja te strategije je činjenica da je usvojena jednoglasno, što je značilo mnogo zato što su na taj način poslanici APV poslali snažnu, pre svega, političku poruku da svi zajedno želimo da gradimo društvo gde je tolerancija na nasilje na nultoj tački", rekla je Beretić i dodala da je saradnja sa Autonomnim ženskim centrom pomogla sprovođenje Strategije u 45 gradova tokom pet godina zahvaljujući velikom međunarodnom projektu koji je odobren Sekretarijatu, podrškom UN u iznosu od skoro milion dolara, što je uz budzetska sredstva Vojvodine.

Prevencija i zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima deo je politike koju Pokrajinska vlada aktivno sprovodi na teritoriji AP Vojvodine i to kroz posebne strateške dokumente i rad pokrajinskih institucija, navodi se u saopštenju APV. Neophodno je, dodaje Beretić, raditi na vaspitno-obrazovnim merama, ali i u okviru vanškolske sfere, jer samo ophođenje mladih na nastavi i van nje, umnogome zavisi od različitog odnosa roditelja prema deci shodno njihovom polu, a što neminovno utiče na pojave vršnjačkog nasilja.

"Pored toga, često se smatra da žena nešto ne može, i pored mnoštva potencijala koja u sebi gaji, i pored toga što i sama u mnogim prilikama postaje stub porodice i nosilac svih aktivnosti. Potrebno je okrenuti se uzroku, pored posledica, te sistemski rešavati probleme ove osetljive oblasti", rekla je ona.

Današnjoj tribini prisustvovali su predstavnici pokrajinskih organa, ombudsmana, predavači građanskog vaspitanja i to profesori sociologije, filozofije, pedagogije, psihologije, geografije, kao i zdravstveni radnici. Očekivanja učesnika su raznovrsna, od sticanja novih znanja i veština u pogledu primene preventivnih alata u praksi, do podizanja svesti kako o mizoginiji, tako i o mizandriji u obrađivanim književnim delima u školama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.