Pajtić i Pastor do kraja nedelje "u četiri oka"

Predsednici Vlade i Skupštine Vojvodine Bojan Pajtić i Ištvan Pastor trebalo bi do kraja nedelje da razgovaraju o odnosima u koaliciji.

Premijer Vojvodine Bojan Pajtić i predsednik pokrajinske Skupštine Ištvan Pastor trebalo bi do kraja nedelje da razgovaraju o situaciji u Pokrajini i odnosima u koaliciji koju trenutno u Vladi Vojvodine čine DS, LSV i SVM.

To je Pajtić izjavio za Danas, a na pitanje hoće li tom sastanku prisustvovati i predstavnici LSV, on je odgovorio da će to biti sastanak tet-a-tet.

Tri nedelje posle rekonstrukcije vojvođanske vlade za koju SVM nije glasao, predstavnici tri stranke koje imaju sekretare u pokrajinskoj vlasti nisu razgovarali o odnosima u koaliciji, odnosno da li SVM ostaje u njoj ili ne. Nakon izostanka podrške Pajtićevoj rekonstruisanoj vladi, iz DS i LSV stizale su najave o tome da će biti razmotreno da li SVM i dalje treba da bude deo njihove koalicije.

Ne bi li stranku vojvođanskih Mađara izveli na čistac, LSV je SVM postavio tri pitanja: da li će njihov poslanik u EP, ukoliko dođe do sukoba interesa između Srbije i Mađarske, glasati u korist Srbije ili Mađarske, da li je SVM za promenu ustavnopravnog položaja Vojvodine ili nije i da li SVM smatra da je Vojvodina opljačkana poklanjanjem NIS ili nije. LSV je konstatovala da samo na taj način može razgovarati o daljoj saradnji uz napomenu da, ako garancije i odgovori izostanu, pokrajinska vlast može funkcionisati i uz podršku 63 poslanika.

Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinskog odbora DS, na pitanje da li se DS priključuje ovim pitanjima ili možda ima i svoja, odgovorio je da će DS njihova pitanja SVM uputiti u direktnim razgovorima.

Kao odgovor na saopštenje LSV, Pastor je naveo da njegova stranka ne želi da destabilizuje vojvođansku politiku, ali ne pristaje na ucene. "Od nas se ne mogu ucenama iznuditi stajališta sa kojima se ne slažemo, bilo da se radi o koalicionom dogovoru, a posebno ne kada u pokretanju tog stajališta nas nisu uključili, već nam poturaju sporazum ili odluku kao što se to potura psima", rekao je Pastor.

Odgovor je stigao iz LSV. Stranka Nenada Čanka je saopštila da je "Pastor tokom tri meseca tri puta zaredom izdao koalicione partnere i tako destabilizovao političke prilike u Vojvodini". "Zato nije nikakva ucena, nego normalna politička komunikacija kada se nakon tri ovakva iskustva od koalicionog partnera traže garancije da neće za svako naredno glasanje praviti nove dogovore sa SNS i dalje destabilizovati političke prilike", zaključuju u LSV.

  • Mariana

    26.11.2014 18:08
    Pastor je realan, shvatio je da Pajtic i LSV nemaju kapaciteta niti imaju konkretna resenja za probleme u Vojvodini.
  • KOmša

    25.11.2014 14:30
    Pajtićizacija & Pastorizacija
    Šta sad? ... sad tabori prave nove dilove?
    Ko kome nešto/više, za šta?
    Malo su uz napredne, malo su uz žute, malo su uz druge partijske mufljuze.
    Ništa se ne menja, iste ekipe se prelivaju i cirkulišu na "položajima" gde ne rade ništa a uzimaju od naroda.

    ... i narod to baš voli...
    ... a kad nema 'leba, nek jedu kolače...
  • 25.11.2014 13:43
    ajmo još jedan krug ...
    Kolariću paniću,
    pletemo se samiću,
    sami sebe zaplićemo,
    sami sebe otplićemo;
    kolariću paniću,
    tratararatata

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.