Subotica: Okrugli sto o problemima osoba sa invaliditetom

Subotičke organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom danas su, u saradnji sa Gradom, organizovale okrugli sto posvećen uslugama socijalne zaštite koje se osobama sa invaliditetom pružaju u ovom gradu.
Subotičke organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom danas su, u saradnji sa Gradom, organizovale okrugli sto posvećen uslugama socijalne zaštite koje se osobama sa invaliditetom pružaju u ovom gradu.

Sa predstavnicima lokalne samouprave, subotičke organizacije sagledale su broj, kvalitet i vrstu usluga koje su dostupne osobama sa invaliditetom. Razgovaralo se o nedostajućim i unapređenju postojećih usluga i određenih servisa na lokalnom nivou, kao i drugim aktivnostima kojima bi se poboljšali uslovi i kvalitet života.

Jedan od ciljeva je i uspostavljanje bolje komunikacije između javnog i nevladinog sektora. Prema rečima Vesne Gavrić iz "Udruženja Zajedno", kada se govori o pružanju usluga preko nevladinog sektora, jedan od nedostataka je da su one dostupne kroz projekte koji traju određeni vremenski period. Kada se projekat završi, usluga nije više dostupna.

Računajući i invalide rada, u Subotici ima oko 14 hiljada osoba sa invaliditetom, i danas, kao i svakog drugog dana treba se boriti za njihov bolji položaj u društvu, rekla je Eva Blaško Mihalik predsednica Društva za cerebrovaskularnu paralizu.

Još uvek je zastupljena diskriminacija, pogotovo kada se govori o školovanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Zakoni postoje, ali njihovo sprovođenje nije zaživelo u praksi.

Osim finansiranja usluga koje pružaju ustanove socijalne zaštite, poput personalnog asistenta, nekoliko dnevnih boravaka i Otvorene zaštite pri Gerontološkom centru, lokalna samouprava je ove godine izdvojila oko 30 hiljada evra za aktivnosti nevladinog sektora koji se bavi pitanjima invalidnih lica. Pored uklanjanja arhitektonskih barijera, grad pokušava i da utiče na položaj osoba sa invaliditetom kada je u pitanju njihovo zapošljavanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina