Kovin: Novac se trošio mimo zakona

Kontrola Državne revizorske institucije pokazala je niz nepravilnosti u trošenju novca iz budžeta Opštine Kovin.
Kontrola Državne revizorske institucije pokazala je niz nepravilnosti u trošenju novca iz budžeta Opštine Kovin.

Bez osnova je za plate, razne dodatke i pomoć zaposlenima dato gotovo 11 miliona dinara više nego što propisi dozvoljavaju. Bez dokumentacije knjižili su troškove na ime reprezentacije, servisiranja računara, nabavke vozila, školskog pribora…

Rečju, bez procedure javne nabavke ova siromašna banatska opština utrošila je 7,38 miliona dinara. Kovinska opština, prema izveštaju revizora, nije utrvrdila pravu vrednost svoje imovine, kako u pogledu zgrada, građevinskih objekta i zemljišta, tako i auto-puteva, mostova, nadvožnjaka, vodovoda , ustanova kulture...

Zamera joj se što se ne može odrediti stepen završenosti investicija, da nije ispoštovala procedure kod sprovođenja popisa direktnih i indirektnih korisnika i drugi nedostaci. Revizor je uputio 11 preporuka, od kojih su neke Kovinci već sproveli. Tako su već doneli odluku da nema više isplate solidarne pomoći svim zaposlenim licima, da se menjaju naknade odbornicima , da se poništava odluka o osnivanju Fonda za građevinsko zemljište, puteve i komunalnu potrošnju opštine Kovin.

Izmenjena je i visina naknade članovima komisije koji su iz reda zaposlenih, sproveden postupak za javne nabavke usluga prevoza učenika, izdati nalozi za službeno putovanje koji sada moraju da sadrže sve zahtevane podatke, kao i izveštaj o obavljenom službenom putovanju uz podatke ko snosi troškove putovanja i prevozno sredstvo kojim se putuje.

Sprovedeni su i postupci javnih nabavki male vrednosti za mnoge poslove, sklopljeni ugovori o obavljanju raznih poslova u komunalnim delatnostima... Načelnica Opštinske uprave Kovina Jelena Čolaković kaže da je DRI kontrolisala budžet Opštine u skladu sa planom kontrola finansijskih izveštaja budžeta lokalnih samouprava.

"Za nas u organima lokalne samouprave to je bilo dragoceno iskustvo, uz izuzetno korektnu saradnju sa svim članovima DRI u postupku revizije, posebno u smislu ukazivanja na eventualne pogrešne korake ili tumačenja u primeni određenih zakonskih propisa", rekla je Jelena Čolaković.

Ona napominje da su nadležni u opštini Kovin u toku revizije “u hodu” otklonili pojedine nepravilnosti, kao i da će sve ono što se smatra greškom biti ispravljeno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.