Dodeljeni ugovori o saniranju štete od poplava

Ugovori između Pokrajinske vlade i, pored Sremske Mitrovice, opština Šid, Irig, Beočin i Pećinci potpisani su u Sremskoj Mitrovici.
Ugovori između Pokrajinske vlade i, pored Sremske Mitrovice, opština Šid, Irig, Beočin i Pećinci potpisani su u Sremskoj Mitrovici.

Ugovorima su bespovratno raspoređena 64 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta za saniranje šteta od poplava na tim područjima.

Na osnovu posebnog pokrajinskog Programa obnove i pomoći opštinama i građanima pogođenim poplavama na teritoriji Vojvodine, formiran je budžetski fond od 64 miliona dinara za ovu namenu, jer lokalne samouprave nisu mogle sopstvenim sredstvima da saniraju štete.

Obim šteta na imovini stanovnika i na poljoprivrednim gazdinstvima, procenjeno je, zahteva angažovanje svih nivoa vlasti. Sredstva iz pokrajinskog budzeta namenjena su za otklanjanje posledica poplava u oblasti javne i komunalne infrastrukture, na školskim, sportskim i objektima kulture, na atarskim putevima.

Deo sredstava dodeljen opštini Šid, namenjen je za otklanjanje posledica poplava na poljoprivrednim usevima, kroz pomoć individualnim gazdinstvima za jesenju i prolećnu setvu, a deo sredstava upućen je kao pomoć stanovnicima Jamene u robi i uslugama.

Najviše sredstava, 30 miliona dinara, dodeljeno je upravo opštini Šid i naročito naselju Jamena, koje je bilo poplavljeno. Za saniranje šteta, Sremskoj Mitrovici je dodeljeno 15 miliona, Irigu osam miliona, Beočinu šest miliona i Pećincima pet miliona dinara. "Bili smo u pravu što smo godinama ulagali u vodoprivredu", izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

"Zahvaljujući tome, imali smo dobre rezultate tokom majskih poplava, jer imamo vitalan i stabilan sistem za odbranu od poplava", rekao je on i dodao da 64 miliona dinara nije dovoljno da se reše svi problemi, posebno u Jameni, koja je pretrpela najveće štete, ali da Pokrajina daje svoj maksimum u tome, kao i da u potpunosti podržava rad Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja u obnovi i izgradnji stambenih objekata.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški je izjavio da ovih 64 miliona nije "ni početak, ni kraj pomoći", pošto će resorni sekretarijat u narednoj godini raditi na dva koloseka. Prvi se odnosi na mogućnost otvaranja posebne kreditne linije za stanovnike Jamene da zasnuju plasteničku proizvodnju i da se izvrši kontrola kvaliteta poplavljenog zemljišta. Drugi kolosek se odnosi na izradu programa rada "Voda Vojvodine" i ulaganje značajnih sredstava u vodoprivrednu delatnost.

Između ostalog, Bogaroški je najavio ugovor vredan 350 miliona dinara za sanaciju nasipa na Savi.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović se zahvalio na dosadašnjoj pomoći i ukazao da je neophodno, u skladu sa zakonom, raditi na utvrđivanju nasipa i drugih vodoprivrednih objekata na Savi, kako bi situaciju kakva je bila u maju dočekali spremni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.