Saradnja Vojvodine i provincije Limpopo

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski primio je danas delegaciju provincije Limpopo iz Republike Južne Afrike.
Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski primio je danas delegaciju provincije Limpopo iz Republike Južne Afrike.

Povod posete je priprema Sporazuma o dugoročnoj saradnji AP Vojvodine i provincije Limpopo u okviru realizacije projekta "Bipom-Afrika", koji podrazumeva transfer tehnologija, znanja i pozitivnih iskustava iz Srbije na planu razvoja mreža porodičnih farmi, kao i proizvodnje poljoprivrednih mašina i procesne opreme.

"Ovaj projekat smo prepoznali kao zanimljiv, zato što su nas kontaktirali predstavnici Univerziteta i proizvođači poljoprivredne mehanizacije i mislim da je uloga Vlade upravo u tome da njima pruže podršku da izađu na novo tržište. Zato smo i pristali da finansiramo to ogledno polje, prvi klaster projekat u provinciji Limpopo, gde treba da pokažemo da naša tehnologija daje pozitivne rezultate i na njihovom prostoru, u šta nema nikakve sumnje. Stoga je odluka Pokrajinske vlade da podrži ovaj projekat i finansijski, u početnoj fazi, kako bismo ostvarili naš cilj da povećamo izvoz u Južnoafričku Republiku i smatram da je to veoma realno", istakao je Bugasrki i dodao da neke projekcije govore da u vrlo kratkom vremenskom periodu do 20 miliona evra izvoza možemo da očekujemo samo u okviru ovog projekta, koji je danas predstavljen.

Prema njegovim rečima, traže se nove mogućnosti plasmana i nove mogućnosti saradnje, a isto tako očekuje se u budućnosti i saradnja u oblasti obrazovanja i da će studenti iz drugih zemalja dolaziti kod nas da studiraju, što će podići i kvalitet i referentnost naših obrazovnih institucija.

Deril Vejd Svonepul (Daryl Wade Swanepoel) predsednik Naprednog biznis foruma koji je na čelu delegacijeRepublike Južne Afrike izjavio je da je svrha njihove posete konkretizacija saradnje između provincije Limpopo, sa opštinom Tulamela, i Vojvodine.

"Naš cilj jeste da razvijemo klastersku, poljoprivrednu proizvodnju na obostranu korist. Naša zemlja trenutno prolazi reformu u oblasti zemljišta i vlasništva zemljišta koje je dugo bilo nedostupno većinskom stanovništvu i mi ovde zapravo tražimo vašu stručnost, stručnost ljudi koji poseduju višegodišnje iskustvo u poljoprivredi kako bi mogli da nam pomognu u napretku", rekao je Svonepul. "Želimo da povećamo zaposlenost, zatim da proizvodnju komercijalizujemo jer se ona danas uglavnom svodi na male farme. Ovaj projekat će biti kao inkubator za sve buduće ideje i projekte", napomenuo je on.

Na sastanku je direktor Bipom Klastera Milivoj Stojanović predstavio prezentaciju pilot projekta agroindustrijskog klastera u opštini Tulamela iz provincije Limpopo.

Sastanku su prisustvovali i ambasador i načelnik odeljenja Ministarstva spoljnih poslova za saradnju sa Afrikom i Bliskim istokom, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i loklanu samoupravu, Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, Regionalne agencije za razvoj "Alma Mons", kao i gradonačelnica opštine Tulamela, predstavnici ministarstva za poljoprivredu i razvoj Južnoafričke Republike, kao i Fakulteta za poljoprivredu provincije Limpopo.

  • janko

    09.12.2014 08:53
    @Лука Лабан
    zar ovo nisu zlobini naslednici
  • Лука Лабан

    09.12.2014 07:41
    Хехехехехе.....
    Слобу сте исмевали и пљували кад су уведене санкције па се састајао са оваквом буранијом а сад?
  • SI

    08.12.2014 15:55
    Isuse...
    Ovi su kô naši, ni zastavu ne umeju kako treba da drže, a ne vlast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.