Venecuela uvela vikend od tri dana

Petak će biti neradni dan za zaposlene u Venecueli u naredna dva meseca, u okviru hitnog plana štednje električne energije, izjavio je predsednik te zemlje Nikolas Maduro, izveštava agencija Frans pres.
Venecuela ima najveće sigurne rezerve nafte na svetu, ali je njena privreda u haosu, sa galopirajućom inflacijom, nestašicama osnovnih proizvoda kao što su sapun i toalet papir i stalnim isključenjima struje.
 
Zbog jake suše koja je svela akumulacije hidroelektrana na ekstremno niske nivoe, vlada je odlučila da radi štednje struje skrati efektivnu radnu nedelju uvođenjem vikenda od tri dana, počev od ovog petka pa do 6. juna, navodi francuska agencija.
 
Ovu odluku je objavio predsednik Maduro u obraćanju na državnoj televiziji. On je rekao da je zemlja u teškoj situaciji zbog niskog vodostaja akumulacija u 18 venecuelanskih hidroelektrana. Kao primer je naveo branu Guri u jugoistočnoj državi Bolivija, koja zemlju snabdeva sa 70 odsto električne energije. Maduro je rekao da je vodostaj u Guri samo tri centimetra iznad nivoa koji se smatra kritičnim.
 
Predsednik Venecuele je takođe naložio industrijskim preduzećima u državnom vlasništvu da smanje potrošnju struje za 20 odsto, baš kao što je i vladi naredio da učini to isto.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.