Ova muslimanska zemlja je jedina koja obožava Ameriku

"U današnje vreme, kada islamski teroristi ubijaju hrišćane u Briselu i Parizu, raznose bombama majke i decu koje slave Uskrs u Pakistanu, kada američki predsednički kandidati pozivaju da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, postoji jedno mesto koje pruža nadu."
Ovako počinje tekst američkog CNN-a o Albaniji.
 
Amerikanci pišu o Albaniji kao "odličnom pokazatelju da u većinski muslimanskoj zemlji islam i hrišćanstvo mogu da se slažu i žive zajedno". Uz to, piše i da je Albanija jedna od "najvećih proameričkih zemalja na svetu".
 
Novinarka CNN-a piše da, kada prošetate ulicom Tirane i pitate nekog šta misli o SAD, dobićete samo reči hvale, divljenja i poštovanja. Ipak, ceo tekst ne čini samo hvaljenje Albanije, nego i kritika na račun Donalda Trampa. CNN piše o reakcijama Albanaca na spomen kontroverznog republikanca, koji ne krije svoje antimuslimanske stavove.
 
"Ljudi odmahuju glavom, neki se i smeju. Uglavnom, reakcije su negativne", piše CNN, i prenosi mišljenje Aurore Ćiće, biologa iz Tirane.
 
- Deluje kao ludak. Ovde u Albaniji, svi mi živimo zajedno i ne obraćamo pažnju na religijske razlike. Vidimo Ameriku kao simbol demokratije i jednakosti. Ako Tramp postane predsednik, taj simbol će biti uništen - kaže Ćića.
 
Niko u Albaniji gotovo da ne zna ko je Ted Kruz, Trampov unutarstranački protivnik. Ali zato na spomen Hilari Klinton, Albanci reaguju gotovo orgazmično. Albanci ne zaboravljaju ulogu njenog muža Bila u (nezakonitom) otcepljenju Kosova i Metohije. CNN otcepljenje južne srpske pokrajine i ulogu Bila Klintona u tome (naravno) opisuje kao "pobedu slobode i sprečavanje genocida nad Albancima" i citira reči Edija Rame, nekadašnjeg gradonačelnika Tirane, a danas premijera, koji je posle Kosova izjavio da je "Albanija najameričkija zemlja na svetu posle Amerike".
 
CNN je ipak, pored silnog hvaljenja Albanije, našao mesto i za redove kritike, spomenuvši "šačicu Albanaca koji su se pridružili Islamskoj državi", ali odmah u sledećoj rečenici stoji da je taj broj "znatno manji nego u zemljama zapadne Evrope".
 
Autor: CNN
  • He-He

    10.04.2016 11:52
    Trenutno. Još nije došao red na njih.
  • Nikola

    10.04.2016 10:56
    Ns Ja
    Lepo, lepo! Nekada je Albanija bila najruskija zemlja posle Rusije (preciznije najsovjetskija zemlja posle Sovjetskog Saveza). Ocigledno, kolektivno znaju posao!
  • kolega

    10.04.2016 09:55
    bitno je znati cinjenice
    Albanija je sekularna i gradjanska republika, a ne "muslimanska zemlja" u kojoj su sve religije ravnopravne i uglavnom na nivou statistickih podataka, a ne dominantni nacin razmisljanja ili zivljenja. Kako je i punopravna clanica NATO nije za cudjenje sto je privrzena svom najacem savezniku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.