Retki dijamanti i kraljevski nakit na aukciji u Ženevi

Retki dijamanti i nakit koji je pripadao aristokratiji, među kojima i kolekcija bivše supruge milijardera Aga Kana, biće ponuđeni sledeće nedelje na aukciji u Ženevi.

Aukcijske kuće Sotbi i Kristi, koje tradicionalno organizuju prolećnu aukciju skupocenog nakita na obalama Ženevskog jezera, nadaju se novim aukcijskim rekordima, a glavna atrakcija biće plavi dijamant od 14,62 karata, poznat kao "Dijamant Openhajmer", čija se vrednost kreće između 38 i 45 miliona dolara. Prema navodima kuće Kristi, to je najveći plavi dijamant koji se ikada pojavio na nekoj aukciji.

"Dijamant Openhajmer" pripadao je britanskom draguljaru ser Filipu Openhajmeru, koji je preko svoje kompanije De Birs suvereno vladao svetskim tržištem dijamanata tokom 50-tih godina.

Vrednost tog dragulja prvobitno je procenjena između 25 i 35 miliona dolara, ali su aukcijske kuće fiksirale njegovu cenu na 22 miliona dolara i dijamant je povučen iz prodaje.

Kuća Kristi, koja će u decembru obeležiti 250 godina postojanja, ponudiće u sredu 280 eksponata ukupne vrednosti od 113 miliona dolara.

Konkurentski aukcijski gigant Sotbi ponudiće 495 primeraka, čija je ukupna vrednost 140 miliona dolara.

Najvredniji među njima biće ružičasti dijamant "Unique Pink" od 15,38 karata, koji se nikada do sada nije pojavljivao na aukcijama.

Kuća Sotbi trenutno drži rekord najskupljeg dijamanta koji je ikada ponudjen na aukciji. To je plavi dijamant "Blue Moon of Josephine", koji je prošle godine prodat magnatu iz Hongkonga za sumu od 48,4 miliona dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.