FOTO: "Gugl" uklonio Palestinu sa mapa i njene teritorije dao Izraelu

Hiljade ljudi potpisalo je peticiju u kojoj se traži od "Gugla" da ponovo postavi mapu Palestine, pošto na mestu gde su palestinske teritorije sada piše Izrael.

Lokalni novinari su to označili "neuspelim pokušajem da se falsifikuje istorija i geografija".

Više od 150.000 potpisnika je podržalo peticiju pod nazivom "Gugl: Stavite Palestinu na svoje mape", optuživši "Gugl maps" da je namerno ili slučajno saučesnik etničkog čišćenja Palestine koje sprovodi izraelska vlada. U peticiji koju je pripremio Zak Martin osuđuje se izostavljanje Palestine sa mape kao ozbiljna uvreda Palestinaca.

Broj potpisnika peticije značajno se povećao u poslednjih nekoliko dana nakon saopštenja Foruma palestinskih novinara koje je podstaklo kampanju protiv "Gugla". "To je deo izraelskog plana da se ustanovi njegovo ime kao legitimne države za generacije koje dolaze i ukine Palestina jednom zauvek", navodi se u saopštenju.

Novinari zahtevaju da "Gugl" povuče svoj potez i navode da je ta kontroverzna odluka suprotna svim međunarodnim normama i konvencijama, i da poriče Palestincima pravo na domovinu.

Ako neko pokuša da ukuca Palestinu na "Gugl maps" neće videti to ime već umesto toga isprekidanu liniju koja označava palestinske teritorije uz jasno vidljiv naziv Izrael.

Odgovarajući na kritike, portparol "Gugla" izjavio je da je cilj takve odluke da se regioni objektivno prikažu.

  • IgLo

    09.08.2016 22:37
    @Novosadista
    Ne znam koji si to program pokušao da registruješ, ali npr Microsoft nas je nazivao Yugoslavia zaključno sa WinXP SP1 (2002. godina). Što se ostalih tiče... nije ni čudo... nemam previše godina, a živeo sam u 4 države.... izvinjavam se, nisam se nikada selio, u jednoj državi sa 4 različita imena. Ni ja više ne znam gde živim, a ne neko koga ova teritorija totalno ne zanima, već ga zanima da napravi softver i proda licence.
  • Novosadista

    09.08.2016 14:31
    YU
    Kada sam 98 kupio komp i hteo da registrujem jedan program, nigde nije pisalo "Yugoslavia", kako smo se tada zvali, već je pisalo "Serbia & Montenegro". Podsetio bih Vas sve da smo tako počeli da se zovemo tek 2003, "samo" 5 godina nakon toga... Tada sam shvatio da Amerikanci znaju nešto što mi ne znamo!

    Uzdravlje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.