Olimpijske igre iz 1904. godine jedne od najbizarnijih

Letnje Olimpijske igre iz 1904. godine sigurno će ostati zapamćene kao jedne od najbizarnijih zahvaljujući okolnostima u kojima su se odvijale.

Trebalo je da se održe u SAD-u u Čikagu, ali se u zadnji čas dogodila promena i odlučeno je da će biti u Sent Luisu. Takođe, zamenili su datum pa su trajale od prvog jula do 23. novembra, umesto od 29. avgusta do 3. septembra kako je prvobitno planirano. Činilo se da se nikada neće završiti s obzirom da su organizatori isplanirali 94 sportskih događanja. U većini su učestvovali samo takmičari iz SAD-a, tako da su neke discipline i sportovi, u odsustvu takmičara iz drugih zemalja, proglašena Nacionalnim prvenstvom SAD.

Ipak, maraton je sigurno bio najčudniji. Trčao se u teškim uslovima, a takmičari su radili sve i svašta. Bilo je veoma vruće i put kojom se trčalo je bio prašnjav. Dodatne probleme je uzrokovala prašina koja se dizala zbog konja i automobila koji su krčili put trkačima.

Prvi je do cilja stigao Frederik Lorc koji se pola puta vozio u automobilu. Ipak, na 30. kilometru mu se pokvarilo vozilo pa je trčao do kraja. Svi su mislili da je pobedio i on je nastavio sa svojom šalom. Na ceremoniji su mu dodelili zlatnu medalju, ali su  nedugo nakon toga saznali šta je uradio i za kaznu mu zabranili da godinu dana učestvuje u takmičenjima.

Takmičar koji je prvi na regularan način došao do cilja je Tomas Hiks. Pri tome su mu pomogle doze strihnin sulfata pomešanog s brendijem. Iako su nakon cilja morali treneri morali da ga nose, smatrao se pravim pobednikom. Verovatno bi preminuo na stadionu da ga nije lečilo nekoliko doktora.

Bizarna je i priča Feliksa Karabajala. Kako bi uopšte doputovao u Sent Luis, ovaj poštar je skupljao novčane priloge širom Kube i trčao ukrug po trgu u Havani kao deo treninga. U zadnji tren uspeo je da se pridruži trci nakon što nije jeo ni spavao 40 sati. Na maratonu je nosio običnu odeću i imao čak beretku, a vunene pantalone je isekao tako da budu kratke. Tokom trčanja je našao vremena za užinu i pojeo nekoliko jabuka koje su bile trule. Zbog toga je imao potrebu da malo prilegne zbog čega je odremao tokom trke. Uprkos neobičnoj taktici na kraju je bio četvrti.

Letnje Olimpijske igre 1904. godine ostaće zapamćene i po tome što su na njima prvi put učestvovali crnci, i to baš u disciplini maratona. Len Taunjane i Jan Mašiani bili su pripadnici plemena Tswana iz Afrike. Zapravo, razlog njihovog dolaska u Ameriku je bila izložba Burskog rata i služili su kao neka vrsta predstave. Taunjane je osvojio deveto, a Mašiani dvanaesto mesto. Razočarao ih je takav rezultat i mnogi posmatrači su smatrali da je Taunkane mogao pre da stigne do cilja da ga više od kilometra nisu vijali agresivni psi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.