Tragovi na genima ostaju 30 godina nakon prestanka pušenja

Rezultati nedavnog istraživanja ukazuju na to da bi DNK metilacija – proces putem kojeg ćelije kontrolišu genetsku aktivnost mogla da bude važan znak koji ukazuje na postojanje pušačke istorije kod pacijenata.

Otkriće mesta DNK metilacije moglo bi da doprinese stvaranju novih tretmana koji bi delovali na te oblasti.

Naučnici već znaju da kod nekadašnjih pušača postoje šanse za nastanak srčanih bolesti i pojedinih tipova kancera, čak i nekoliko decenija nakon prestanka konzumiranja duvana. Međutim, ovi molekularni mehanizmi još nisu sasvim jasni.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard analizirali su mesta DNK metilacije u okviru ljudskog genoma koristeći uzorke krvi sakupljenje od gotovo 16.000 učesnika u istraživanju – bivših pušača i ljudi koji nikada nisu pušili.

Rezultati do kojih su došli pokazali su da su se kod bivših pušača ova mesta vraćala na stanje karakteristično za ljude koji pet godina nisu zapalili cigaretu nakon prestanka pušenja. Međutim, pojedina mesta metilacije bila su prisutna čak i nakon 30 godina.

Statistički najvažnija mesta bila su vezana za bolesti koje se dovode u vezu sa pušenjem, poput kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva