Direktor kaznio radnike jer nisu lajkovali njegove postove

Direktor jedne kineske putničke kompanije našao se u žiži javnosti nakon što je otkriveno da je novčano kaznio više od 200 svojih radnika, koji nisu lajkovali ili pozitivno prokomentarisali njegove postove na društvenim mrežama ili njegov blog.

Žang Ming, generalni direktor putničke agencije "Shandong Jiahua Culture International Travel Agency", u provinciji Šandong, veliki je ljubitelj kineske društvene mreže Veibo. Ne samo da redovno piše i postavlja svoje članke, nego je zahtevao od svojih zaposlenih da pozitivno ocene njegove članke i postove.

Takođe, od njih je zahtevao da redovno prate njegove profile na društvenim mrežama. Od radnika se očekivalo da svako jutro pročitaju njegove nove statuse, kako bi bili u toku sa dešavanjima.

"Nismo znali kako bismo to izveli, pa smo jednog kolegu zadužili da nam svako jutro, preko spikerfona, čita njegove statuse, kako bi svi bili u toku s njegovim pisanjem", kaže jedan radnik ove kompanije.

Njegovi postovi i statusi su uglavnom vesti o aktivnostima kompanije ili neki inspirativni i motivacioni citati. Ipak, većina službenika nije čitala njegove postove, tek su neki, s vremena na vreme, ostavili neki smajli, samo da bi on video da su bar nešto čitali.

I dok jedan viši službenik priznaje da u njegovim postovima nema ništa značajno, direktor je navodno očekivao da svi budu upućeni u to što piše.

Direktor je na kraju odlučio da primeni krajnje mere, a to je smanjenje plate. Više od 200 radnika je kažnjeno smanjenjem plate od 50 juana, dok je jedan radnik kažnjen sa čak 150 juana, što je prilična cifra, ako se zna da plate u Kini i nisu baš visoke.

"Kada sam dobio obaveštenje o novčanoj kazni, ostao sam bez reči", kaže jedan radnik, koji je želeo da ostane anoniman. On dodaje da je direktor objavio celu listu kažnjenih radnika. "Nikada nisam ni znao da kompanija ima ovo, nepisano, pravilo. Radim tek oko šest meseci i niko mi nikada nije rekao da je to moguće", kaže ovaj radnik, koji u neverici kaže da ovakvo nešto ne postoji nigde na planeti.

Žang Ming je odgovorio na kritike javnosti, objavljujući još jedan post. On je napisao da su mu radnici "zabili nož u leđa", te da se kompanija oslanja na veliki broj pratilaca na društvenim mrežama. "Oni koji ovde dolaze samo da bi uzeli platu, a pritom ne žele da pokažu nimalo lojalnosti, treba da odu iz kompanije", napisao je on.

Žao Ruksin, jedan od menadžera kompanije potvrdio je za kineske medije da je istina da je ovo jedno od nepisanih pravila kompanije, ali da je ideja da se na taj način poboljša korporativna kultura. "Mladim ljudim nedostaje pozitivan pristup poslu i radnom mestu. Upravo zato im je neophodan tutor koji će ih voditi ka stvaranju pravih poslovnih navika te im usaditi ispravnu korporativnu kulturu", rekao je on, ne želeći da protivreči direktoru.

Inače, kineski mediji prenose da ovaj vid kažnjavanja krši prava radnika, te da bi direktor mogao završiti na sudu.

  • neko

    18.10.2016 09:42
    Ovo se i kod nas radi
    Ovo se i kod nas radi, u JKP svako ko je dobio preko SNSa posao mora redovno da lajkuje i šeruje, imam prijatelja koji je dobio opomenu pred otkaz u javnom preduzeću jer nije dovoljno lajkovao i šerovao.
  • ribizla

    18.10.2016 08:37
    hahah koji pacenik...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.