Vegani besni: Nova novčanica sadrži loj

Kada je Banka Engleske pustila u opticaj novu novčanicu od pet funti navela je kako je ona vodootporna, trajnija i bolja za okolinu.
Nisu tada precizirali da sadrži i životinjsku mast. Banka je potvrdila da nova novčanica sadrži loj, koji se dobija iz životinjske masti, najčešće goveđe, a često se koristi u proizvodnji sapuna i sveća.
 
"U polimerima koji se koriste za izradu novih novčanica nalaze se tragovi loja", navodi se u saopštenju.
 
Više od 97.500 ljudi potpisalo je peticiju kojom traže da Banka Engleske prestane da koristi proizvode životinjskog porekla u proizvodnji novčanica.
 
"Nove novčanice od 5 funti sadrže tragove životinjske masti u obliku loja. To je nedopustivo za milione vegana i vegetarijanaca u Velikoj Britaniji. Zahtevamo da odmah prestanete da koristite životinjske sastojke u proizvodnji valute koju moramo da upotrebljavamo", piše u peticiji.
 
Na novoj novčanici je pored Čerčilovog lika odštampana rečenica iz njegovog obraćanja u parlamentu u Drugom svetskom ratu: "Nemam ništa drugo da ponudim osim krvi, truda, suza i znoja".
  • dule

    04.12.2016 10:41
    @Ivana

    "Niti možeš bez oružia da uloviš plen, niti možeš da ga pojedeš sirovog a da se bar ne razboliš i ne umreš od infekcije virusima i bakterijama iz tela životinje. Deder, zakolji kokošku ili bilo koju drugu životinju zubima, pa je pojedi sve sa perjem i iznutricama kao što to rade pravi mesožderi, pa se javi da nas prosvetliš o svom iskustvu."



    Veoma je ružno da drugima zamerate na onome što ni sami ne možete da ispunite.

    To koliko bez oružja može da se ulovi plen, isto toliko može i bez oruđa da se uzgajaju voće i povrće. Takođe, jedite i vi isključivo sirovu hranu (jer jelte krava i zec sebi baš i ne kuvaju to što jedu) jedno godinu - dve, i to onu koju ćete isključivo svojim rukama, bez motike i ostalih oruđa, da uzgajate pa nam se takođe javite da nas prosvetlite o sopstvenom iskustvu.

    Pošteno?
  • Damir

    04.12.2016 10:04
    debilizam i renesansa
    i ja ne želim da se seku šume i prave novčanice, pa ko me pita...
    a nadam se da ti vegani ne jedu ove sadašnje novčanice ???

    p.s. kako glasi indijanski naziv za lošeg lovca ?
    vegeterijanac!!!
  • Lešojed

    04.12.2016 08:57
    (ne mesožder)
    Tehnički su i mesožderi lešojedi. gde ste videli grabljivicu da jede živ svoj plen. Uvek ih prvo dokrajče pa ih onda polako jedu. Izuzetak mogu biti jedino oni koji ceo plen u jednom zalogaju živ progutaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti