Reči Bregzit i jutjuber ušle u Oksfordski rečnik

Reč Bregzit jedan je od 1.500 novih termina koji su ove sedmice dodati engleskom rečniku Oksford, saopštila je danas izdavačka kompanija Oksford Juniversiti Pres.
Bregzit je definisan kao "(predloženo) povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije i politički proces povezan s tim". "Ponekad se koristi posebno u vezi s referendumom održanim u Ujedinjenom Kraljevstvu 23. juna 2016, na kojem je većina glasača bila za povlačenje iz EU", deo je definicije Bregzita, prenosi "Gardijan".
 
Urednica rečnika Oksford Fiona Makferson izjavila je da je Bregzit jedan od termina koji je najbrže prešao put od nastanka do definicije i da je veoma neuobičajeno da se upotreba neke reči tako brzo ustali u jeziku. "Od nove reči pre par godina došla je na naslovne strane dnevnih listova na stranom jeziku, što pokazuje da je to sada svetska reč, a ne reč koja se koristi samo ovde", kazala je Makferson.
 
Okfordski rečnik dobio je još jedan sličan pojam - Gregzit, koji je definisan kao hipotetički izlazak Grčke iz evrozone.
 
Među drugim novim rečima u rečniku Oksford su jutjuber, "česti korisnik vebsajta za deljenje video snimaka Jutjub, posebno neko ko proizvodi i pojavljuje se u snimcima na sajtu", glam-ma, glamurozna baka, ili bama, sleng za osobu iz seoskog područja na jugu SAD.
 
Engleski rečnik Oksford sadrži značenja više od 829.000 reči, njihove izgovore i istoriju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.