Ukraden deo auto-puta u Kini

Lopovi u Kini ukrali su deo novog solarnog auto-puta, manje od sedam dana nakon svečanog otvaranja.
Jedan kilometar puta u istočnom gradu Džinan sastoji se od solarnih ploča ispod sloja providnog betona, što omogućava vozilima da se kreću preko fotonaponskih ćelija.
 
Samo pet dana nakon otvaranja 28. decembra, radnici su otkrili da nedostaje deo puta u dužini od 1,8 metara, piše danas "Gardijan". Radnici veruju da su lopovi ukrali ploču u pokušaju da kopiraju tehnologiju, jer su sami materijali skupi.
 
Koncept puteva sa ugrađenim solarnim pločama postoji već godinama, ali tek od nedavno gradovi su počeli da grade test-projekte. 
 
Solarna biciklistička traka otvorena je u Amsterdamu 2014. godine, a u selu u Francuskoj otvoren je put u dužini od jednog kilometra 2016. godine.
  • @Jovan2

    11.01.2018 17:42
    Dejv nema pojma o čemu priča. Najveći problem omasovljenja solarne energije je raspoloživa površina. Pokušava se izbeći pretvaranje obradivih površina u solarne farme.
  • Vanko

    10.01.2018 03:07
    @Jovan2
    Dobro je, covek bi pomislio da su se ljudi konsultovali sa naucnicima oko ovakvih stvari, a zapravo su mogli da pogledaju 20 minuta Jutjub klipa. Brzo im posalji klip, da ne budu u zabludi i da ne slusaju ''neke tamo'' naucnike.
  • RVosha

    09.01.2018 16:31
    Cak i Kinezi su macji kasalj za sve ono sto se svakodnevno krade po Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.